Fitis

Natuurjournaal 16 maart 2021

Nature Today
16-MRT-2021 - Fitis keert terug, maarts viooltje bloeit.

Vanaf nu wordt de kans dat je een fitis ziet met de dag groter. Dit kleine vogeltje heeft een flinke reis gemaakt: hij overwinterde onder de Sahel in Afrika. Nu is het tijd om in Nederland een geschikt broedgebied te vinden. Daar heeft hij nog wel even de tijd voor, want de fitis begint meestal pas eind april te broeden. Met de komst van de fitis is het herkennen van de tjiftjaf misschien moeilijker: de soorten lijken heel erg op elkaar. De tjiftjaf is echter al een paar weken terug in Nederland. Nu is het van belang om te luisteren of het vogeltje dat je ziet ‘tjif-tjaf!’ roept, of niet.

Het maarts viooltje bloeit, niet geheel verrassend, in maart. De soort komt verspreid door heel Nederland voor. Je vindt hem op de bodem van bossen, maar ook in bosranden, heggen en bermen. Vooral in Zuid-Limburg komt de soort veel voor. Als je er een tegenkomt, stop dan even om aan de bloem te ruiken. Het maarts viooltje ruikt namelijk erg lekker, en wordt daarom ook wel welriekend viooltje genoemd. Vroeger werd zelfs parfum gemaakt van deze soort.

Maarts viooltje

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga