fitis

Natuurjournaal 9 juli 2023

Nature Today
9-JUL-2023 - Fitis vliegt weg en groot warkruid zonder blad, maar mét bloemen.

De eerste fitissen gaan er alweer vroeg vandoor. Terwijl sommige vogelsoorten hier bezig zijn met hun tweede of derde nest, is dit ‘kleine bruine vogeltje’ klaar om naar het zuiden te trekken. In de loop van de zomer vertrekken er steeds meer. Dat doen ze stilletjes en stiekem, ze vliegen namelijk ’s nachts. Ook al wegen ze maar zeven tot veertien gram, ze vliegen minstens honderd kilometer per nacht. Rond de Middellandse Zee stoppen ze een paar dagen om genoeg aan te komen zodat ze non-stop over de Sahara kunnen vliegen. Als je dus deze zomer naar het zuiden gaat, vliegen de Nederlandse fitissen met je mee.

Groot warkruid heeft rode stengels en geen bladeren

Een wirwar van draaiende stengels die zich om een andere plant draait, zo ziet groot warkruid eruit. Veel is er niet te zien aan deze zeldzame plant, ze bestaat slechts uit stengels. Geen bladeren, en geen wortels! Met een soort zuignapjes hecht ze zich aan brandnetel en hop, die haar als ongewilde gastheer van voedingsstoffen voorzien. De plant heeft zelf geen chlorophyl, daarom zijn de stengels meestal roodachtig en niet groen. Nu staat groot warkruid in bloei met kluwens van kleine, witte bloemen. Later kleuren ze wat meer roze. Groot warkruid groeit in het rivierengebied en in Zuid-Limburg.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga