Wild zwijn

Natuurjournaal 20 april 2022

Nature Today
20-APR-2022 - Wild zwijn en kievit hebben jongen.

Jonge dieren zien er vaak schattig uit, maar sommige zijn misschien net wat schattiger dan andere. De jongen van het wild zwijn hebben een gestreepte pyjama aan. Deze hebben ze niet vanaf de geboorte, want jonge zwijntjes worden kaal geboren. Pas na een week verschijnt de kenmerkende gestreepte vacht. Wel hebben ze bij hun geboorte al hun hoektanden al. Rond deze tijd worden veel jonge wilde zwijnen geboren. De jongen, die frislingen worden genoemd, moeten hun moeders aandacht delen met hun broers en zussen. Soms worden er wel twaalf frislingen tegelijk geboren! Om ruzie bij het drinken te voorkomen, krijgt ieder jong zijn eigen tepel. Al na drie weken kunnen ze zelf de grond omwoelen, maar ze blijven nog wel twee maanden bij hun moeder drinken.

Kievit met jongen

Ook bij de kievit scharrelen nu jongen rond, en ook deze zijn zwart-bruin gekleurd. Kieviten hebben meestal vier eieren per nest, dus dat betekent dat de ouders nu vier hongerige snavels moeten voeden. Het komt regelmatig voor dat nesten van weidevogels belaagd worden door roofdieren, zoals marters. De kievit heeft daar een trucje op bedacht: hij doet alsof hij gewond is aan zijn vleugel en loopt kreupel weg. Zo leidt hij de aandacht van het nest af. Als dat toch niet lukt en het nest wordt aangevallen, dan proberen kieviten een nieuw nest te maken. Soms doen ze dat wel vier keer opnieuw.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga