Er gaat een wereld open voor kinderen tijdens een veldles.

Nieuwe meesters en juffen de natuur in

ARK Rewilding Nederland
24-APR-2022 - Zo'n veertig tweedejaars PABO-studenten namen deel aan een driedaagse training natuureducatie. Hier leerden ze over lesgeven over natuur aan basisschoolleerlingen. “Ik heb normaal niet zoveel met buitenles geven, maar deze activiteit heeft mijn ogen wel geopend”, aldus een PABO-student. En zij was niet de enige die er zo tegenaan keek.

Dat is precies waarom Fontys PABO Eindhoven samen met ARK en Stichting Natuurwijs een 'vergroeningskamp' in de Brabantse natuur organiseerden: om deze toekomstige leerkrachten te laten ervaren dat natuur het leukste vak op school kan zijn.

Ruim veertig tweedejaars PABO-studenten namen deel aan de driedaagse training natuureducatie. Ondanks de kou en de regen was het zeer geslaagd! De eerste dag volgden de aankomende basisschoolleerkrachten workshops over natuuractiviteiten. Ze leerden hoe ze met minimale middelen leuke en simpele natuuractiviteiten konden organiseren. Bijvoorbeeld natuurtattoo’s of natuurkunst maken, inschatten hoe ver boomwortels reiken, naspelen hoe bomen communiceren, evenwichtskunst met takken, actieve spelvormen met denne-appels, bio-mimicry en nog veel meer. De studenten vonden de opdrachten vanuit ARK concreet, helder en leuk.

De volgende twee dagen was het de beurt aan de studenten. Aan deze toekomstige juffen en meesters de taak om beide dagen een leuk natuurprogramma te verzorgen voor zo’n 130 – 150 kinderen van twee basisscholen. Zowel de kinderen als de studenten waren superenthousiast en je merkte dat dit elkaar versterkte. Elke groep had een eigen draai gegeven aan de activiteiten en ook ruimte gelaten voor wat er op dat moment gebeurde; een kind vond bijvoorbeeld een spinnennest, supergaaf om daar met zijn allen naar te kijken natuurlijk! Met de natuurbeleving zat het wel goed.

Het vergroeningskamp van de Fontys PABO maakt deel uit van het project 'Natuur als leukste vak op school'. Het betrekken van kinderen bij natuur is voor natuurorganisaties zoals ARK, IVN en Staatsbosbeheer heel belangrijk. Kinderen zijn de toekomst van de natuurbescherming, en moeten kunnen opgroeien in een gezond, groen Nederland. Enthousiaste leerkrachten kunnen een belangrijke rol spelen om kinderen liefde voor natuur bij te brengen. Samen met Duurzame PABO is daarom in 2015 dit project opgestart. Inmiddels hebben verschillende PABO’s zich hierbij aangesloten, zoals de HZ, de Marnix Academie, Thomas More en de Stenden PABO. Er volgen er meer. Het Wereld Natuur Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunen dit project financieel. 

Wil je bijdragen aan deze veldlessen?

ARK is regelmatig op zoek naar mensen (docenten, vrijwilligers, studenten) die net zo enthousiast worden als wij van wilde natuur. Wil je meer weten over ARK en onderwijs? Kijk dan even op onze website.

Tekst en foto's: ARK Natuurontwikkeling