Frater Willibrordus Prijs Fenolijn

Mirjam Wiskerke wint Frater Willibrordus Prijs 2022

De Natuurkalender, Vroege Vogels, Wageningen University
15-MEI-2022 - Met een beschrijving van een late koekoek en een stel baltsende witte kwikstaarten heeft Mirjam Wiskerke de Frater Willibrordus Prijs gewonnen. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. De prijs is in het leven geroepen voor de mooiste, meest inspirerende waarneming op de Fenolijn. Al meer dan twintig jaar is dat een vaste rubriek in Vroege Vogels.

Mirjam Wiskerke uit het Zeeuwse Oudelande meldt: "Ik hoor pas nu voor het eerst de koekoek. Dat is anders altijd rond 20 april, dus laat! Anderzijds zie ik de witte kwikstaarten opnieuw baltsen, wat een heel grappig gezicht is. Ze maken buiginkjes naar elkaar en ze maken hele grappige sprongetjes, en dan vliegen ze weer al buitelend achter elkaar aan. Het is voor het eerst dat ik dat zie."

De Frater Willibrordus Prijs-jury over de winnaar: "We hebben zwaluwen, grutto’s en koekoeken als duidelijke aankondigers van het voorjaar. Waarbij de koekoek echt iedereen kent. Dus valt het ook op als hij in een jaar wat later of eerder is. Deze melding van een late koekoek ten opzichte van vorig jaar was van fenologisch belang. Maar dan die vrolijke kwikstaarten erachteraan die bewegingen maken die nooit eerder zijn gezien, vond de jury erg leuk: je belt voor de koekoek, maar je gooit de vrolijke kwikstaart er nog even achteraan."

De prijs is vernoemd naar Frater Willibrordus. In september 2019 overleed hij. Vanaf het begin van de Fenolijn, in 2001, is de Frater één van de vaste, trouwe bellers geweest. Hij was altijd betrokken en vond het ook zijn taak om bij te houden wat er in de natuur onder invloed van het klimaat veranderde. Al vanaf het moment dat hij het klooster inging, was hij gefascineerd door de natuur en speciaal de fenologie: de leer van de eerstelingen in de natuur. Hij wilde de luisteraar met zijn waarnemingen altijd iets bijbrengen en meegeven. Dat vooral maakte hem geliefd bij de luisteraar.

De Frater Willibrordus Prijs is een initiatief van Vroege Vogels. De prijs is dit jaar voor de derde keer uitgereikt en bestaat uit een aquarel met twee baltsende witte kwikstaarten, gemaakt door kunstenaar Erik van Ommen. De jury bestaat uit Arnold van Vliet, coördinator van De Natuurkalender van Wageningen University, schrijver Bibi Dumon Tak en Vroege Vogels-samensteller Daniel Gulpers. Om tot een winnaar te komen heeft de jury de vele duizenden meldingen van de fenolijn afgeluisterd. Het zijn berichten die zijn ingesproken tussen 20 februari 2021 en 20 februari 2022. De twee eerdere winnaars van de prijs zijn Hans Gartner in 2020 en Bas Bijl in 2021.

Ook de afgelopen week is flink gebeld met de Fenolijn. Met waarnemingen over onder meer de eerste gierzwaluwen en de eerste bloeiende klaprozen. Deze meldingen dingen mogelijk mee naar de Frater Willibrordus Prijs van volgend jaar.

Tekst en foto: Vroege Vogels