Eidereend Saxifraga

Natuurjournaal 11 juni 2022

Nature Today
11-JUN-2022 - Crèche met jonge eidereenden en eerste zwartsprietdikkopjes vliegen.

Aan de kust heb je in de winter en het voorjaar een goede kans om eidereenden te zien. Deze grote eend met subtiel kleurenpalet leeft vooral op zee. De meeste eiders in Nederland overwinteren hier, en trekken in het voorjaar naar de kusten van Scandinavië en het arctische gebied om te broeden. De kans om nu een eidereend te zien is dus flink gezakt. Maar niet overal: de Waddenzee is het meest zuidelijke broedgebied van de eidereend. In de lokale lijst van Texel in de Nature Today-app staat de eider dan ook nog steeds in de top tien. Je kan hier nu crèches zien: groepen kuikens van meerdere broedparen worden door één van de moeders in de gaten gehouden.

Zwartsprietdikkopje

Met de zomer in aantocht zijn er elke week wel nieuwe vlinders te zien. De eerste zwartsprietdikkopjes verpoppen nu van rups tot vlinder. Dit kleine oranje vlindertje – met zwarte punten aan de antennes – houdt van bloemrijke graslanden. De rupsen verstoppen zich in grashalmen die ze om zich heen vouwen. Ook de cocon, waarin de rups verpopt, is nauwelijks te onderscheiden van de grasspriet waar deze in hangt. Omdat vrouwtjes maar één keer paren, doen de mannelijke vlinders hun best als eerste bij een jong vrouwtje te zijn. Die komen ’s ochtends uit hun pop, en hebben vaak al gepaard voordat ze helemaal opgedroogd zijn en kunnen vliegen.  

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, Naturetoday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga