Bruine winterjuffer

Natuurjournaal 12 januari 2021

Nature Today
12-JAN-2021 - Letten op libellen, eidereenden te zien aan de kust.

Eerder schreven we al over de noordse winterjuffer, die ondanks de kou nog steeds te zien is. Er is nog een juffer die je nu buiten nog kunt tegenkomen: de bruine winterjuffer. Het is een kleine juffer die vrij algemeen door heel Nederland voorkomt. Alleen in het noorden van het land wordt hij weinig waargenomen. Ze zitten, ook nu nog, in heidepollen of in het gras. Het zien van een libel bij het water geeft toch een zomers tintje aan een koude periode!

De eider, of eidereend, is een grote eend die met name in het Waddengebied broedt. In de winter zoeken eidereenden uit het noorden een zuidelijker plek om te overwinteren. Ook in Nederland zijn nu veel overwinterende eidereenden te zien. Ze vallen op door hun grootte, het zijn echt forse eenden. Daarnaast hebben ze duidelijk een driehoekige kop, want de snavel lijkt direct door te lopen in hun voorhoofd. Eiders houden van zout water, dus wie ze wil bekijken, kan het best naar de Wadden of de Zeeuwse Delta gaan.

Eiders

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga