Wolf

Toename zwervende wolven in Nederland

BIJ12
15-JUN-2022 - Het aantal wolven in Nederland neemt nog steeds toe. Naast de roedel op de Veluwe zijn er in ons land op dit moment waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Veluwe. Daarnaast trokken minimaal elf zwervende wolven verspreid door ons land. Dit blijkt uit een rapportage van BIJ12 over de activiteit van de wolf in ons land.

De rapportage heeft betrekking op de periode 17 februari tot en met 30 april 2022. In die periode is van een van de zwervende wolven vastgesteld dat het een nakomeling is van een wolvenpaar, waarbij de vader afkomstig is van de Alpiene populatie en de moeder van de Centraal Europese populatie. Dit is vrij zeldzaam; een vermenging van twee deelpopulaties wordt pas recent in Duitsland af en toe waargenomen. Drie wolven vonden de dood; twee door een aanrijding en één dode wolf is onder verdachte omstandigheden aangetroffen.

Bekijk hier de interactieve publicatie van de tussenrapportage

897 meldingen van wolvensporen

De activiteit van de wolf wordt op verschillende manier gevolgd. Bijvoorbeeld aan de hand van waarnemingen. Dit kunnen zichtwaarnemingen op bijvoorbeeld een wildcamera zijn, maar ook wolvenkeutels. Ook op gedode landbouwhuisdieren wordt DNA van de wolf aangetroffen. In de afgelopen periode zijn er 897 meldingen van (vermoedelijke) wolven(sporen) gedaan. Bij 313 meldingen is op basis van bewijsmateriaal (zoals DNA-onderzoek) duidelijk geworden dat het daadwerkelijk om een wolf ging.

Voor het eerst in Noord-Holland

In de afgelopen periode is voor het eerst een melding van een wolf in de provincie Noord-Holland gedaan. Ook bezocht een wolf de provincie Utrecht, wat lange tijd niet is voorgekomen. Opvallend is ook dat er meerdere meldingen werden gedaan van wolven in de bebouwde kom. Dit gebeurde in Amersfoort, Heumen, Nunspeet en Velp. De wolf richtte in de afgelopen periode op verschillende plaatsen schade aan landbouwhuisdieren aan. Het ging in totaal om 54 gevallen.

Doodgereden wolven

Drie wolven vonden de dood. In de nacht van 8 op 9 april werd op de A2 bij Nederweert een dode wolf gevonden. In de nacht van zondag 5 op maandag 6 juni werd een wolf doodgereden op de A50, ter hoogte van Apeldoorn-Noord. Verder werd vorige week bekend dat handhavers eind februari op de Veluwe het karkas van een dode wolf vonden. Het dier is onder verdachte omstandigheden aangetroffen in de bossen bij Ugchelen. Er wordt nader onderzocht hoe de wolf om het leven is gekomen.

Wolvendata (schademeldingen en cijfers)

BIJ12 handelt namens provincies wolvenschade aan landbouwhuisdieren af. BIJ12 ontving 59 meldingen van vermoedelijke wolvenschade aan landbouwhuisdieren. In 54 gevallen is bevestigd dat dit om een wolf ging. Bekijk hier direct de laatste schademeldingen en de bijbehorende DNA-uitslagen van de afgelopen periode. De tussenrapportage over de wolf is tot stand gekomen met medewerking van Zoogdiervereniging (monitoring Wolvenmeldpunt), Wageningen University & Research (WENR, DNA-analyses) en het CEwolf consortium (Centraal Europese wolvenpopulatie, internationale uitwisseling genetische data).

Tekst: BIJ12
Foto: Jillis Roos