Vossen

Natuurjournaal 13 juli 2022

Nature Today
13-JUL-2022 - Vossenjacht en geurende moerasspirea.

Bijna elk kind doet tijdens zijn of haar lagere schooltijd wel een keertje mee aan een vossenjacht. Niet op echte vossen gelukkig! Wil je wel zo’n echte Reintje met rode pluimstaart zien? Dan moet je er vroeg bij zijn. Vossen zijn niet alleen sluw, maar vaak ook schuw. In de ochtendschemering kun je nog wel eens geluk hebben en er eentje tegen het lijf lopen. Op sommige plekken zijn veel vossen en zijn ze dus makkelijker te zien. Op de Sint-Pietersberg bij Maastricht staat de vos in de zoogdierenlijst van de app van Nature Today bijvoorbeeld in de top tien. Daar is het zeker de moeite waard om extra goed op te letten tijdens een wandeling. Met een abonnement kun je in de app ook kijken hoe groot de kans is om bij jou in de buurt een vos te zien.

Moerasspirea bloeit met witte pluimen

Langs slootkanten en op andere vochtige plekken kan je nu de bloeiende moerasspirea zien. Zoals de naam al aangeeft, houdt deze plant van natte voeten. Ze bloeit met grote witte pluimen die een friszoete geur hebben. Daar komen veel insecten op af, ook al vinden ze er geen nectar. Maar bloemen van moerasspirea bevatten wel heel veel stuifmeel, wat door veel bijen, kevers en vliegen gegeten wordt. Ze zorgen voor de bestuiving waardoor de plant zaden kan maken. Die zien er trouwens apart uit: ze hebben een gedraaide vorm. Door de aangename geur van de bloemen werd moerasspirea vroeger gebruikt als luchtverfrisser en smaakmaker. Ook de bladeren hebben een sterk parfum, als je ze een beetje kneust ruik je de geur van pleisters.  

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga