Saxifraga wilde eend mannetje woerd

Natuurjournaal 26 juli 2022

Nature Today
26-JUL-2022 - Wilde eend doet jasje uit en oranje wortelboorder verpopt.

Het broedseizoen van de wilde eend loopt ten einde, en dat betekent dat deze vogels hun jasje uitdoen. Niet omdat het warm is, maar omdat het tijd is voor nieuwe veren. Tijdens de rui vallen oude veren uit en groeien nieuwe veren terug. Bij veel soorten eenden en ganzen gebeurt dit bij alle veren tegelijk in een periode van een paar weken. Ook de vliegpennen vallen uit, waardoor ze niet kunnen vliegen. De mannen zien er de rest van het jaar opvallend uit, maar nu kunnen ze maar beter goed gecamoufleerd zijn. In het verenpak tijdens de rui – het zogenaamde eclipskleed – lijken de woerden dan ook veel op vrouwtjes. Aan de snavels kun je ze uit elkaar houden: bij de mannen zijn deze geel, bij de vrouwen zeemkleurig oranje.

Oranje wortelboorder

De eerste oranje wortelboorders kruipen uit de pop en beginnen aan de zomer. Deze nachtvlinder dankt zijn naam niet aan een voorliefde voor oranje wortels; de vlinders zijn zelf oranje. Ze hebben een kort seizoen: in augustus vliegen de meeste vlinders, daarna zijn in september de rupsen te vinden. Die doen de tweede helft van de naam eer aan: ze leven onder de grond en eten plantenwortels van zuring, paardenbloemen, varens en waarschijnlijk ook gras. Na bijna twee jaar onder de grond verpoppen ze tot vlinder. De mooi getekende vlinder kun je vinden in het hele land, hij komt goed op licht af. Op nachtvlinderexcursies van bijvoorbeeld De Vlinderstichting zie je er misschien wel een.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Henk Sierdsema, Saxifraga; Peter Gergely, Saxifraga