Klokjesgentiaan

Natuurjournaal 30 juli 2022

Nature Today
30-JUL-2022 - Klokjesgentiaan bloeit en luidruchtige stadsreus te zien.

Veel planten zijn al uitgebloeid en maken een verdorde indruk. Zo niet de klokjesgentiaan, die net begint met bloeien. En dat is een spectaculair gezicht: klokjesgentiaan heeft grote, helderblauwe bloemen. Aan de buitenkant hebben de bloemen vijf blauwe strepen, aan de binnenkant zijn ze groen gestippeld. Klokjesgentiaan is zeldzaam in Nederland. Ze is nog te vinden in natte, schrale graslanden en vochtige heidegebieden.

 Stadsreus

Als je in de tuin een luid gezoem hoort, kan het tegenwoordig natuurlijk een drone zijn. Of het is de stadsreus: een enorme zweefvlieg die graag in de stad woont. Ze worden zo’n tweeënhalve centimeter lang. Door de grootte en roodbruine kleur lijken ze op hoornaars. Daarom worden ze ook wel hoornaarzweefvliegen genoemd. Aan de grote vliegenogen en zwarte dwarsbanden op het achterlijf kun je zien dat het geen hoornaar is. Deze reus kan niet steken en eet nectar en stuifmeel. De larven hebben een bijzondere woonplaats: op de bodem van wespennesten leven ze van dode wespenlarven en stervende wespen. Dit jaar is een goed wespenjaar; wordt het volgend jaar misschien een goed stadsreuzenjaar?

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Sytske Dijksen, Saxifraga