Rosa-pimpinellifolia. Duinroos

Natuurjournaal 17 oktober 2022

Nature Today
17-OKT-2022 - Strandleeuweriken zijn er weer en welke planten zie jij op herfstvakantie?

Als je in de herfstvakantie op de Wadden bent, kun je een strandleeuwerik zien. De naam zegt het al: ze zijn vooral op het strand te vinden. Het liefst op stranden waar wel wat begroeiing is, en op kwelders of ruigtes langs de kust. Die lijken nog het meest op de open landschappen waar ze broeden: de arctische toendra en het hooggebergte in Noorwegen. In oktober zijn strandleeuweriken hier op najaarstrek, waarvan een deel blijft overwinteren. Dan verzamelen ze zich vaak in groepjes. Het is nog verrassend moeilijk ze te vinden op het strand, ondanks de zwarte tekening op de gele kop.

Strandleeuweriken

In de Nature Today-app kun je ook makkelijk de planten bekijken die je tijdens je herfstvakantie tegenkomt. Op de Wadden zie je misschien nog wat Engels gras of een laatste zeemelkdistel bloeien. De vele rozen in de duinen zijn uitgebloeid en hangen vol met rozenbottels. Dat kan de duinroos zijn, met donkere rozenbottels. Of de lakrode, kleine rozenbottels van de egelantier. Ruiken de blaadjes naar appels als je ze tussen je vingers wrijft, dan is het die laatste. Er zijn nog veel meer soorten wilde en verwilderde rozen. Het is een uitdaging ze te determineren, zeker als ze niet in bloei staan. Je kan een beginnetje maken met deze determinatiesleutel.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Jasenka Topic, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga