Drieteenstrandloper Saxifraga

Natuurjournaal 12 november 2022

Nature Today
12-NOV-2022 - Tellen op het strand en prikkelende duindoornbessen.

Voor sommige mensen is het strand een plek om in de zomerzon te liggen, anderen houden van een herfstwandeling om lekker uit te waaien. Na een flinke herfststorm spoelt er van alles aan dat van de zeebodem is losgewoeld, bij aflandige wind zie je juist meer kwallen. Ben je genoeg uitgewaaid, en heb je zin om eens goed te speuren? Tel dan een stukje strand met de Groene Strand-app. Op een stuk van tien meter tel je alles wat je ziet: aanspoelsels, planten, vogels en andere dieren. Maar ook alle menselijke aanwezigheid: sporters, wandelaars en niet te vergeten afval. Door mee te doen leer je de natuur van het strand kennen, én help je die in kaart te brengen.

Papperige duindoornbessen

Voor je naar het strand gaat, kun je ook in de Nature Today-app kijken welke vogels en planten je daar nu kunt zien. In de duinen heeft de duindoorn waarschijnlijk nog enkele bessen. Langs de kust is veel vogeltrek, en de afgelopen weken hebben veel zangvogels beschutting gezocht in de ondoordringbare stekelige struiken. De doortrekkende lijsters en merels hebben ook flink wat bessen gegeten. In het vroege najaar zijn de bessen glimmend oranje en smaken ze zuur en fruitig. Nu zijn ze al wat papperig geworden, en in de loop van de winter gaan ze fermenteren. Je kunt het proeven: zo’n gegiste bes heeft een prikkelende smaak. Het schijnt dat lijsters er stomdronken van kunnen worden…

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga (leadfoto: drieteenstrandloper); Marijke Verhagen, Saxifraga