Een noordelijke oehoe is klaar om te worden vrijgelaten na rehabilitatie in het Beijing Raptor Rescue Center.

2022 in vogelvlucht: olifanten, blauwe vinvissen, orang-oetans en reuzenmiereneters

Stichting IFAW
17-DEC-2022 - Nu 2022 ten einde loopt, kijken we bij IFAW terug op de meest bijzondere manieren waarop we dit jaar dieren hebben geholpen. Dit is onze top 10 van acties voor het behoud, de redding en de bescherming van individuele dieren, hele populaties en diersoorten over de hele wereld.

Over onze top 10 kun je niet alleen lezen, we hebben ook tien filmpjes gemaakt die je op youtube kunt bekijken. De video van onze nummer 1 staat hieronder, de rest vind je door op de link in elk kopje te klikken.

1: 263 olifanten overplaatsen naar een nieuw thuis

Tientallen jaren van stroperij hebben de olifantenpopulatie in Kasungu National Park, het op één na grootste nationale park van Malawi, sterk uitgedund. IFAW werkt sinds 2015 hard aan het herstellen van een gezonde olifantenpopulatie. In juli 2022 zette IFAW voor deze missie haar grootste stap tot nu toe: in nauwe samenwerking met de regering van Malawi plaatsten we succesvol 263 olifanten over vanuit een ander park naar Kasungu. Door deze toevoeging van 263 olifanten is de olifantenpopulatie in het park meer dan verdrievoudigd en wordt Kasungu langzaamaan in zijn oude glorie hersteld.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

2: Steun aan dieren en vluchtelingen uit Oekraïne

Kort nadat Rusland in februari Oekraïne binnenviel, kwam IFAW in actie. Negen maanden na het begin van de oorlog had IFAW meer dan 100.000 dieren geholpen. Huisdieren, waarvan de meeste katten en honden, en wilde dieren, zoals beren, vleermuizen en tijgers. We steunden ook de ongelooflijke families en verzorgers van die dieren.

Van maart tot mei beheerden door IFAW opgeleide hulpverleners en dierenartsen de enige dierenservicepost bij de grensovergang van Medyka tussen Polen en Oekraïne. IFAW heeft ook meer dan tachtig subsidies verstrekt aan lokale organisaties, in totaal meer dan 1,4 miljoen dollar, voor dierenvoer, dierbenodigdheden, diergeneeskundige zorg en het organiseren van vervoer voor dieren en hun eigenaren.

3: Grote rederij helpt blauwe vinvissen redden

In het noorden van de Indische Oceaan, ten zuiden van Sri Lanka, vormen enorme containerschepen een dodelijk risico op aanvaringen met bedreigde blauwe vinvissen. Na benaderd te zijn door IFAW en OceanCare deed MSC Group, 's werelds grootste rederij, in september de aankondiging dat het haar routes zou verleggen om het cruciale leefgebied waar de meeste Sri Lankaanse blauwe vinvissen samenkomen, te vermijden.

Dit besluit is een historische eerste stap om de vaarroutes voor alle commerciële schepen te verleggen, weg van het leefgebied van de blauwe vinvis bij Sri Lanka. Door alle schepen verder uit de kust te leiden, neemt het risico op aanvaringen met 95 procent af. Dit maakt een enorm verschil voor het welzijn en het behoud van het grootste dier op aarde.

Blauwe vinvis in de oceaan bij Thailand

4: Dichtbij een verbod op het bezit van grote katachtigen

De Netflix-serie Tiger King belichtte de opmars van het bezit van grote katachtigen in de Verenigde Staten. Ontelbaar veel tijgers, leeuwen en andere wilde katachtigen worden in het hele land gehouden als huisdier of in privécollecties. Deze dieren leven onder wrede omstandigheden en bedreigen de veiligheid van de bevolking.

Na jarenlange druk van IFAW en partners op het Amerikaanse Congres om juridische actie te ondernemen, heeft het Congres op 6 december eindelijk de Big Cat Public Safety Act aangenomen, een historische stap naar de bescherming van grote katachtigen in gevangenschap in het hele land. Eenmaal ondertekend verbiedt de wet het houden van grote katachtigen als huisdier en verbiedt de wet mensen direct contact te hebben met deze roofdieren.

5: Meer bescherming voor haaiensoorten die voor vinnen worden verhandeld

Tot honderd miljoen haaien worden jaarlijks gedood door de visindustrie. Omdat meer dan een derde van de haaiensoorten met uitsterven wordt bedreigd, pleit IFAW er al lang voor dat regeringen wereldwijd deze geweldige dieren beschermen.

In november vergezelde IFAW wereldleiders in Panama, bij de 19e CITES-bijeenkomst, de belangrijkste internationale overeenkomst om bedreigde planten en dieren te beschermen tegen de bedreigingen van de internationale handel.

Drie voorstellen werden goedgekeurd. Die geven bijna honderd soorten haaien en roggen wereldwijd meer bescherming. Bijna alle haaiensoorten die voor hun vinnen worden verhandeld komen onder CITES-toezicht te staan. Dit zorgt ervoor dat deze voorheen onderbelichte soorten goed beschermd en duurzaam beheerd worden.

6: Koala officieel erkend als bedreigde soort

In de afgelopen twee decennia is de koalapopulatie aan de oostkust van Australië razendsnel gedaald door menselijke aantasting van zijn leefgebied. Om koala's beter te beschermen tegen schadelijke ontwikkelingen hebben IFAW en andere ngo's wetenschappelijk bewijs ingediend ter ondersteuning van de classificatie van koala's van Kwetsbaar naar Bedreigd onder de Environment Protection and Biodiversity Conservation Act (EPBC Act) 1999. Via een petitie kregen we hierbij steun van 250.000 mensen over de hele wereld.

Op 11 februari heeft de Australische regering de koala officieel als bedreigd geclassificeerd in Queensland, New South Wales en het Australian Capital Territory onder nationale wetgeving, waardoor deze buideldieren verhoogde bescherming krijgen.

Een geredde koala in rehabilitatie bij Friends of the Koala in East Lismore, New South Wales.

7: Redding van een oehoe

Op 14 maart vond een groep nieuwsgierige schoolkinderen een zwaargewonde oehoe. Hun leraar nam direct contact op met het Beijing Raptor Rescue Center van IFAW, die de uil redde en meenam ter rehabilitatie. 

De schoolkinderen werden zo geïnspireerd door de redding dat ze er een hele week aan besteedden. Ze leerden over de roofvogel, tekenden de vogel, maakten een huis voor hem en voerden zelfs een toneelstuk op over de redding.

Na 65 dagen lang geweigerd te hebben, begon de oehoe zelfstandig te eten. In de maanden daarna herstelde hij volledig. Deze geluksvogel zal in december bij zijn terugkeer naar het wild één van meer dan vijftig roofvogels zijn die in 2022 met succes zijn vrijgelaten door het Beijing Raptor Rescue Center.

8: Grote gestrande tuimelaar terug naar de oceaan

Op 27 april strandde een tuimelaar op Cape Cod, in het noordoosten van de Verenigde Staten. Het gebied kan voor verdwaalde dolfijnen en walvissen een dodelijke val zijn, door de unieke geografische kenmerken en de grote getijdenwisselingen.

Gelukkig was het Marine Mammal Rescue team van IFAW er om de dolfijn te redden en weer vrij te laten in diep water. Er waren 27 hulpverleners nodig om het forse dier, meer dan 325 kilo zwaar, te dragen. Het was de grootste tuimelaar die IFAW ooit met succes had vrijgelaten. Een tijdelijke satelliettag volgde de dolfijn na de vrijlating en bevestigde dat het dier ver uit de kust was gezwommen, terug naar bekend leefgebied voor tuimelaars.

9: Orang-oetans gerehabiliteerd

Twee orang-oetans, moeder en dochter, werden in oktober vrijgelaten in 20.000 hectare beschermd gebied op Borneo. De moeder, Ucokwati, werd enkele jaren geleden gered uit een pretpark in Indonesië, waar ze werd tentoongesteld. Ucokwati werd naar een wildlife centrum gebracht. Hier beviel ze van dochter Mungil.

In 2020 werden moeder en dochter naar het door IFAW gesteunde Centre of Orangutan Protection (COP) op Borneo gebracht, waar ze werden gerehabiliteerd en voorbereid op een leven in het wild. Sinds hun vrijlating worden ze nauwlettend in de gaten gehouden door lokale rangers. Ucokwati en Mungil behoren tot de eerste orang-oetans die COP heeft vrijgelaten sinds de coronapandemie.

Tupã de reuzenmiereneter in rehabilitatie 

10: verweesde reuzenmiereneters terug naar het wild

In 2020 verwoestten historische bosbranden een kwart van de Braziliaanse Pantanal, 's werelds grootste tropische wetland. Hierbij kwamen miljoenen dieren om het leven. In de nasleep steunde IFAW het project 'Orphans of Fire' van het Tamandua Institute. Dit project is gewijd aan de redding, rehabilitatie en vrijlating van reuzenmiereneterpups die door de vernietiging van de bosbranden wees zijn geworden.

In november was IFAW bij de projectlocatie getuige van een belangrijke mijlpaal: één van de gerehabiliteerde miereneters, Joaquim, werd overgebracht naar een 'soft release'-omgeving, waar hij veilig en geleidelijk kan terugkeren in de Pantanal. Hij kreeg een satellietzender om, zodat het team zijn bewegingen in het wild en zijn gezondheid kan volgen. Joaquim zal de eerste reuzenmiereneter zijn die werd gered toen hij nog geen maand oud was, werd gerehabiliteerd en weer werd vrijgelaten in het wild.

Tekst en foto's: IFAW
Foto's: T. Guoliang, IFAW (leadfoto: noordelijke oehoe in het Beijing Raptor Rescue Center); Darin Sakdatorn, stock.adobe.com; Friends of the Koala; Instituto Tamandua