Een groep potvissen bij Kefalonia, langs de Helleense geul.

Rederij DFDS maakt zich sterk voor bedreigde potvissen in Griekse wateren

Stichting IFAW
3-JUN-2023 - DFDS, een van de grootste scheepvaartbedrijven van Europa, gaat haar routes verleggen en vaarsnelheden verlagen om de kans op aanvaringen met bedreigde potvissen in het oosten van de Middellandse Zee te verkleinen. De voorgenomen maatregelen gaan direct in. DFDS hoopt hiermee de kans op aanvaringen met potvissen ten westen van de Peloponnesos te halveren.

De Deense rederij komt in actie naar aanleiding van een wetenschappelijk advies van een coalitie van onderzoeksinstellingen en natuurbeschermingsorganisaties, bestaande uit IFAW, OceanCare, het Pelagos Cetacean Research Institute en de Griekse tak van WWF. Uit gegevens die de coalitie over een lange periode heeft verzameld, blijkt dat als schepen de meest risicovolle gebieden vermijden, het aantal aanvaringen met potvissen met 70 procent zou afnemen.

Drukke vaarroute met dodelijke gevolgen

Het bedrijf is van plan een aantal scheepsroutes te verleggen. Ook zal het de vaarsnelheid verlagen van schepen die over de Helleense geul bij de Griekse kust varen. Dit gebied vormt een kern van het leefgebied van potvissen in de Middellandse Zee. Potvissen zijn de grootste tandwalvissen ter wereld. Naar schatting zijn er nog maar tweehonderd potvissen in dit gebied.

‟We zien al langere tijd dat het aantal potvissen schrikbarend snel krimpt. Met deze kleine maar relevante aanpassingen kunnen we zorgen voor een betere toekomst voor de soort. Net als mensen die een drukke straat proberen over te steken, moeten de walvissen een drukke vaarroute vol snelvarende schepen doorkruisen. Vaak met dodelijke gevolgen”, zegt Sharon Livermore, Director Marine Conservation bij IFAW.

‟Het bedrijf staat voor grote uitdagingen, en ze zullen niet alle nadelen kunnen overbruggen. Desondanks is hun doorzettingsvermogen en toewijding bewonderingswaardig. Met deze maatregelen zal het risico op aanvaringen met potvissen aanzienlijk kleiner worden.”

Vrachtschip passeert in de buurt van potvissen

Voorkom uitsterven door gezamenlijke, blijvende actie

‟De verwachting is dat potvissen in de komende jaren uit het gebied zullen verdwijnen”, zegt Sharon Livermore verder. ‟Echter, samen kunnen we met blijvende actie deze groep walvissen redden van uitsterven. Daarom vragen we ook andere scheepvaartbedrijven om te luisteren naar deze wetenschappelijke gegevens, hun vaarroutes te verleggen, en te helpen de toekomst van potvissen in de oostelijke Middellandse Zee veilig te stellen.”

Het gebied rond de Helleense geul, van de Griekse Ionische Eilanden tot het zuidwesten van Kreta, is een belangrijk leefgebied voor bedreigde en beschermde walvisachtigen. DFDS is de grootste rederij die actief is in het gebied, met enkele van de snelst varende schepen. Daarbij is 48 procent van alle schepen met een vaarsnelheid hoger dan 17 knopen van de Deense rederij. Meer dan 1600 keer per jaar doorkruisen de schepen van DFDS het leefgebied van potvissen, en 70 procent van deze tochten gaat door het gebied waar de meeste zorgen om zijn. Hoe sneller schepen varen, hoe groter de kans op aanvaringen met walvissen.

Op aandringen van de coalitie hebben eerder al een aantal andere scheepvaartbedrijven, zoals MSC Mediterranean Shipping Company en Euronav, hun schepen geïnstrueerd om vaarroutes te verleggen en zo risicogebieden te vermijden. Ook roepen belangrijke scheepvaartbrancheorganisaties, zoals de Verband Deutscher Reeder (VDR), de International Chamber of Shipping (ICS), de Greek Shipowners Association en de Hellenic Chamber of Shipping, hun leden op om vergelijkbare maatregelen te nemen.

Naar schatting zullen de maatregelen van DFDS, samen met de plannen van andere rederijen om vaarroutes te verleggen, het aantal aanvaringen met potvissen bij de Hellenic Trench met 27 procent verminderen. 

Tekst: IFAW
Foto's: A. Frantzis, Pelagos Cetacean Research Institute (leadfoto: een groep potvissen bij Kefalonia, langs de Helleense geul)