Gestrande potvis

Rederij MSC helpt bedreigde potvissen in de Middellandse Zee 

Stichting IFAW
29-JAN-2022 - Rederij MSC heeft als eerste rederij besloten haar schepen aan de westkust van Griekenland een andere route te laten varen om het risico op botsingen met bedreigde potvissen in de Middellandse Zee te verkleinen. Dit is het resultaat van jarenlang wetenschappelijk onderzoek en gesprekken met NGO’s. Hieruit bleek dat het gebied zeer belangrijk is voor een kwetsbare subpopulatie van deze walvissen.

Walvissen in gevaar door scheepvaart

MSC Group, bekend van scheepvaart en logistiek, is de eerste grote rederij die haar schepen aan de westkust van Griekenland een andere route laat varen om het risico op botsingen met bedreigde potvissen in de Middellandse Zee te verkleinen. De beslissing werd genomen nadat een coalitie van NGO’s de MSC Group had gevraagd om hun schepen niet in de buurt te laten komen van het zeer belangrijke leefgebied van deze subpopulatie van walvissen, waarvan er nog maar twee- tot driehonderd exemplaren over zijn.

Het International Fund for Animal Welfare (IFAW), OceanCare en WWF Griekenland werken samen met het Pelagos Cetacean Research Institute, dat sinds 1998 de potvispopulatie in het oostelijke deel van de Middellandse Zee onderzoekt. Door deze studies weten we dat de Helleense geul, ten westen en zuiden van de Peloponnesos en ten zuidwesten van Kreta, erg belangrijk is voor deze walvissen. De diepduikende walvissen zijn hier het hele jaar, en dit is het enige gebied in het oostelijke deel van de Middellandse Zee waar hele families zijn gezien. Vaak rond de duizend meter dieptecontour, direct in het pad van drukke scheepvaartroutes.

MSC neemt verantwoordelijkheid

“Als wereldleider op het gebied van containervervoer en logistiek hebben wij de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze vrachtactiviteiten een positieve impact hebben en een afspiegeling zijn van onze jarenlange inzet voor het behoud en de bescherming van de oceaan en al het zeeleven”, zegt Stefania Lallai, Vice President Duurzaamheid bij MSC Mediterranean Shipping Company. “Samenwerking met NGO-partners is essentieel om de situatie te begrijpen en om actie te ondernemen om de bedreigde potvissen langs de Griekse kust te beschermen.”

“MSC Cruises zet zich in voor de gezondheid van onze oceanen en werkt nauw samen met experts om zinvolle acties te bepalen en uit te voeren. We zijn blij dat we dit initiatief kunnen steunen, omdat we inzien dat we met kleine veranderingen in onze vaarroutes het behoud van deze belangrijke potvispopulatie kunnen ondersteunen”, aldus Linden Coppell, Director Duurzaamheid bij MSC Cruises.

Vaarroutes containerschepen en cruises

Het gebied waar vooral veel zorgen over zijn, is een belangrijke vaarroute voor containerschepen. Deze omleiding helpt daarom meteen om deze bedreigde walvissen te beschermen. De schepen van MSC Cruises maken ook gebruik van deze oostelijke Middellandse Zeeroute om naar verschillende plaatsen in Griekenland te varen. Op basis van het wetenschappelijk onderzoek is er lang gesproken en uiteindelijk zijn de routes van de cruises wat aangepast voor de periode dat ze varen van half april tot oktober. 

Met uitsterven bedreigd

“De walvissen die dood aan land worden gevonden met sporen van scheepsschroeven en snijwonden zijn slechts het topje van de ijsberg. Tot twintig keer meer sterven er voor de kust en worden nooit geregistreerd. We zien ook minder walvissen bij ons jaarlijkse onderzoek dan in voorgaande jaren en dat is een grote zorg", verklaart Dr. Alexandros Frantzis, Scientific Director van het Pelagos Cetacean Research Institute. “Wij zijn bang dat, als er niet snel actie wordt ondernomen, deze toch al kleine populatie snel zal uitsterven door scheepsaanvaringen.”

Oproep aan andere rederijen

“Door kleine veranderingen aan te brengen in de route, maakt MSC een groot verschil voor deze bedreigde walvispopulatie. Zelfs één scheepsaanvaring is er al één teveel. Nu moeten andere rederijen hetzelfde leiderschap tonen. Als al het scheepsverkeer dat dit gebied gebruikt deze kleine aanpassingen zou doorvoeren, zou het risico op aanvaringen met bijna 75 procent worden verminderd”, aldus de coalitie van NGO's. “Het aanpassen van de vaarroute van schepen is nu nodig om de koers voor potvissen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee te veranderen.”

Groep potvissen in Kefalonia, langs de Helleense geul

Tekst: International Fund for Animal Welfare 
Foto's: A. Frantzis, Pelagos Cetacean Research Institute