Blauwe vinvis komt boven, van bovenaf gezien.

Rederij MSC past vaarroutes aan voor bedreigde blauwe vinvis

Stichting IFAW
17-SEP-2022 - De wateren ten zuiden van Sri Lanka vormen een uitdaging voor schepen vanwege het grote risico op aanvaringen met blauwe vinvissen. Daarom verlegt de internationale containerrederij MSC nu haar vaarroutes in dit gebied. Met deze kleine aanpassing maakt MSC een groot verschil voor de bedreigde vinvissen. Het besluit volgt na gesprekken met milieuorganisatie OceanCare en IFAW.

De blauwe vinvis is het grootste dier dat op aarde leeft en kan tachtig tot negentig jaar oud worden. Blauwe vinvissen in de wateren rond Sri Lanka worden zo'n 25 meter lang en onderscheiden zich vocaal van andere blauwe vinvissen. Blauwe vinvissen zijn als bedreigde diersoort opgenomen in de Rode Lijst van IUCN.

Grootste rederij ter wereld neemt actie

Mediterranean Shipping Company (MSC) is de grootste containerrederij ter wereld. De internationale rederij verlegt haar vaarroutes ten zuiden van Sri Lanka om het risico op aanvaringen met de bedreigde blauwe vinvissen (Balaenoptera musculus) te verkleinen. Het verleggen van de routes betekent dat passerende containerschepen van MSC nu het gebied vermijden waar het merendeel van de populatie blauwe vinvissen in de noordelijke Indische Oceaan samenschoolt.

De wateren ten zuiden van Sri Lanka vormen een uitdaging voor scheepsbemanningen vanwege het grote risico op aanvaringen met blauwe vinvissen, walvisexcursieboten en kleine vissersboten. De Sri Lankaanse blauwe vinvissen zijn het hele jaar door in deze wateren te vinden en de huidige internationale scheepvaartroutes langs Dondra Head voeren schepen recht door het gebied waar de meeste vinvissen en excursieboten te vinden zijn.

Elke aanvaring is er één te veel

Het verleggen van de vaarroutes door MSC volgt na gesprekken met milieuorganisatie OceanCare en dierenbeschermingsorganisatie International Fund for Animal Welfare (IFAW). “Met deze kleine aanpassingen maakt MSC een groot verschil voor de bedreigde vinvissen. Veel walvissen sterven als gevolg van aanvaringen en deze populatie is kwetsbaar. Scheepsaanvaringen zijn een probleem voor het behoud en welzijn van de walvispopulatie, en elke walvis die wordt aangevaren is er één te veel”, verklaart Sharon Livermore, Director Marine Conservation bij IFAW.

Drie blauwe vinvissen in de buurt van een vaartuig, van bovenaf gezien

“Door het verleggen van de vaarroutes keert hopelijk het tij voor de blauwe vinvissen van Sri Lanka. Het is ook een signaal aan de Sri Lankaanse overheid dat het de hoogste tijd is om actie te ondernemen en te zorgen dat de vaarroutes voor alle commerciële scheepvaart niet langer het leefgebied van de blauwe vinvissen doorkruisen”, aldus Nicolas Entrup, Director International Relations voor OceanCare.

Risico kan met 95 procent worden verminderd

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de verspreiding van blauwe vinvissen voor de kust van Sri Lanka, waar de huidige scheepvaartroutes lopen, en verder bij de kust vandaan. Daaruit bleek dat als de vaarroutes vijftien zeemijlen zuidelijker (verder van de kust) zouden liggen, het risico op scheepsaanvaringen met blauwe vinvissen 95 procent kleiner zou zijn.

De World Shipping Council, andere belangrijke scheepvaartorganisaties en de Internationale Walvisvaartcommissie staan allemaal volledig achter een erkende scheepvaartroute verder uit de kust, zowel om de walvissen te beschermen als om de scheepvaartveiligheid te verbeteren. De overheid van Sri Lanka heeft echter alle oproepen tot actie tot op heden genegeerd. Door haar vaarroutes te verleggen naar verder uit de kust onderneemt MSC proactief zelf actie, maar het merendeel van de scheepvaart doorkruist nog steeds het belangrijkste leefgebied van de walvissen.

In juni, na gesprekken met IFAW en OceanCare, riep ook de Vereniging van Duitse Reders (VDR) haar leden op om hun route te verleggen. De volgende stap is een voorstel van de Sri Lankaanse overheid aan de International Maritime Organization (IMO) om de veiligere route verder uit de kust op te nemen in het IMO-routeringssysteem.

Tekst: IFAW
Foto’s: Christian Loader, IFAW