Gewoon speenkruid  Flickr

Natuurjournaal 16 februari 2023

Nature Today
16-FEB-2023 - Gewoon speenkruid is zonaanbidder en vinkenslag te horen.

Waar deze dagen de zon schijnt, warmt de bodem snel op. Dit is het signaal voor vroege bloeiers om in actie te komen. Bijvoorbeeld het gewoon speenkruid, dat alleen in de zon de gele bloemen openvouwt. Als kleine zonnetjes steken ze uit boven de pollen met donkergroene, hartvormige bladeren. De algemene plant groeit vaak op plekken die wat vochtiger en voedselrijk zijn. Plekken die later in het jaar in de schaduw liggen, wanneer het blad aan bomen en struiken zit. Maar als je de bloemen nu ziet stralen, weet je dat gewoon speenkruid eigenlijk een zonaanbidder is.

Mannetje vink

Hoor je ook steeds meer vogels zingen? Ze maken zich op voor het voorjaar, en zijn al bezig een territorium te verdedigen of een vrouw te versieren. Zoals de vink. Het bekende vink-vink roepje was de hele winter te horen, in bossen, parken en tuinen. Maar nu laten de mannetjes hun kenmerkende zang al horen, de zogenaamde vinkenslag. Boven in een boom zingen ze uit volle borst. Hou je oren open en luister naar je eerste vinkenslag van dit jaar!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Joysaphine, Flickr; Jan Nijendijk, Saxifraga
Geluid: Herman van der Meer, xeno-canto; Bodo Sonnenburg, xeno-canto