Ardea cinerea. Blauwe reiger

Natuurjournaal 13 maart 2023

Nature Today
13-MRT-2023 - Blauwe reiger bouwt nest en blauwe salamander op weg.

De bekendste slootkantrover is hoog in bomen in de weer met de kinderkamer: blauwe reigers maken nu een nest. Dat doen deze vogels vaak in kleine kolonies, jarenlang op dezelfde plek. Sommige paren doen het in hun eentje, niet in zo'n groep. Wel het liefst in een hoge boom op een veilige plek, bijvoorbeeld op een eilandje. Man reiger komt aanvliegen met de takken, vrouw reiger vlecht ze in elkaar tot een slordig nest. Sommige stellen zijn al verder, één van de reigers zit daar al te broeden op een stuk of vijf lichtblauwe eieren. Vind je blauwe reigers maar saaie alledaagse vogels? Nu zijn ze echt wel de moeite waard om te bekijken, met een afhangende kuif en lange zwart-witte sierveren op de keel en rug.

De alpenwatersalamander is in het blauw op weg naar zijn voortplantingswater

Na een paar koude nachten, is het vanavond eindelijk wat zachter. Daar hebben alpenwatersalamanders op gewacht, ze staan namelijk te popelen van hun overwinteringsplek naar de watertjes te gaan waar ze zich voortplanten. Avonden boven de vijf graden met een beetje regen zijn perfect om op pad te gaan. Maar wel pas als het donker is, want het zijn echte nachtdieren. Ter voorbereiding op de balts in april en mei zijn ze al op hun best gekleurd: de mannen zijn donkerblauw met zwarte stippen, de vrouwen zijn wat grijzer en hebben een gemarmerde tekening. Beide hebben altijd een helder oranje buik. Gelukkig worden ze tijdens deze voorjaarstrek geholpen: vrijwilligers zetten padden, kikkers en salamanders over fietspaden en wegen, zodat ze niet platgereden worden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga