driedoornige stekelbaars

Natuurjournaal 1 mei 2023

Nature Today
1-MEI-2023 - Driedoornig stekelbaarsje bewaakt nest en gewone duivenkervel bloeit.

Denk je aan stekelbaarsjes, dan zie je al snel een sloot voor je. Sloten en beken met helder water en waterplanten, dat is inderdaad een typisch habitat voor de driedoornige stekelbaars. Maar de kleine vissen zijn niet alleen slootbewoners, sommige populaties leven in zee. Om zich voort te planten zijn die nu wel naar zoet water getrokken. De mannetjes staan bekend om hun zorg voor de kinderen. Eerst hebben ze de vrouwtjes verleid met hun oranje paaikleed en een zelfgebouwd tunnelvormig nest voor de eitjes. Die verzorgen en bewaken ze nu standvastig. Zodra de jonge vislarven uitkomen, mogen ze het nest eerst nog niet uit. Ontsnapt kroost worden door pa stekelbaars voorzichtig gepakt – met zijn bek – en teruggezet.

Het blad van gewone duivenkervel lijkt op dat van kervel

Langs akkerranden, bij moestuinen en op andere voedsel- en stikstofrijke plekken bloeit gewone duivenkervel. Niet te missen, met die trossen rozepaarse bloemen. Zulke langwerpige bloemen heten helmbloemen. Gewone duivenkervel is ook familie van helmbloemen, zoals de vingerhelmbloem. Aan de achterkant van de bloem steekt een zogenaamd spoor uit, waar de nectar wordt geproduceerd. Meeldraden en stempel zitten in de bloem, bedekt door de kroonbladen en zijn beschermd tegen slecht weer. Dorstige bijen openen de kroonbladeren op zoek naar de nectar en bestuiven zo de bloem.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Gilles San Martin, Flickr; Ed Stikvoort, Saxifraga