Appelbloesem in bloei

Kunnen we nog lang genieten van een appeltje van eigen bodem?

Naturalis Biodiversity Center
6-MEI-2023 - Naturalis doet onderzoek naar de bestuivingskracht van bijen bij appelbomen door heel Nederland. Bijenexperts hopen er met het Fruitige Bijtjes Onderzoek achter te komen of er wel voldoende bijen aanwezig zijn om al onze appelbomen goed te kunnen bestuiven, en welke soorten daar precies aan bijdragen.

Het leuke is dat iedereen kan meedoen aan het Fruitige Bijtjes Onderzoek! Jij kunt ook meedoen door bijen te tellen wanneer de appelbloesem in bloei staat, en door te kijken naar de kwaliteit van het fruit na de oogst. Het is niet alleen leuk om te doen, maar ook ontzettend belangrijk. Met behulp van deze gegevens kunnen onderzoekers de bijen beter beschermen, en kunnen wij hopelijk nog lang genieten van smaakvolle appels van eigen bodem.

Bloembezoeken

“Nederland is kampioen biodiversiteitsverlies als we naar de cijfers kijken”, zo stelt Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. "Maar dat kunnen we veranderen, te beginnen bij onze eigen omgeving." Zo kun je bijdragen aan het Fruitige Bijtjes Onderzoek, via je eigen boomgaard of appelboom in je tuin, of via een boomgaard in de buurt.

Meedoen met het onderzoek kost twee keer per jaar maximaal een uurtje van je tijd. Nu de appelbloesem in bloei staat, moet er gekeken worden naar de hoeveelheid en soorten bijen die de bloesem bezoeken. In het najaar moet er gekeken worden naar de kwaliteit van de appels, hoe goed zijn de appels bestoven. Op deze manier komen we te weten hoe belangrijk de bloembezoeken van bijen zijn voor de kwaliteit van de appels.

Weidehommel met stuifmeel op de appelbloesemGoed en slecht bestoven appels

Achteruitgang van bijen

Helaas gaan de aantallen wilde bijen de laatste jaren sterk achteruit. Bijen hebben enorm te lijden onder de intensieve landbouwmethoden en bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden. Daarnaast is de verstedelijking ook een belangrijke factor voor de achteruitgang van bijen. Hierdoor missen onder andere fruitbomen mogelijk steeds vaker een helpende hand bij hun kruisbestuiving. Bijen zijn namelijk essentieel voor de bestuiving van onze voedselgewassen. “Tachtig procent van onze eetbare gewassen en bijna negentig procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. Zonder bijen, dus geen voedsel, en dus ook geen appels!

Bestuiving van bijen

Voor een goede bestuiving van appelbomen zijn bijen van groot belang. Een appelboom kan zichzelf niet of nauwelijks bevruchten, daarvoor is stuifmeel nodig van bloemen van andere bomen. Dit noemen we kruisbestuiving. Bijen kunnen deze kruisbestuiving goed op gang helpen, doordat ze veel verschillende bloemen bezoeken om nectar te verzamelen. Zij nemen daarbij het stuifmeel van planten en bloemen mee naar volgende bloemen, en zorgen daarmee voor voldoende bestuiving, en dus voor voedsel voor ons. 

Meer informatie

Tekst: Valerie Andela, Naturalis Biodiversity Center
Foto’s: Marit Moerman