Zomerappels ras onbekend

Zomerappels: onbekende dorstlessers uit eigen tuin

De Natuurkalender
6-AUG-2010 - De eerste rijpe appels hangen aan de bomen. Dit zijn de zogenaamde zomerappels die vanaf eind juli rijp zijn. Hoewel het vaak heerlijke appels zijn, komen we ze nauwelijk meer tegen in ons land. Dit komt doordat de meeste fruittelers de voorkeur geven aan bewaarappels als de bekende jonagold en elstar.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

De eerste rijpe appels hangen aan de bomen. Dit zijn de zogenaamde zomerappels die vanaf eind juli rijp zijn. Hoewel het vaak heerlijke appels zijn, komen we ze nauwelijk meer tegen in ons land. Dit komt doordat de meeste fruittelers de voorkeur geven aan bewaarappels als de bekende jonagold en elstar.

Zomerappel ras onbekend (foto: Sara Mulder)Bij appels denken we al snel aan jonagold, elstar, golden delicious, goudreinet en granny Smith. Dit zijn echter maar enkele van de misschien wel meer dan duizend rassen die in grotere of kleinere hoeveelheden in ons land voorkomen.

In de appelteelt onderscheiden we zomer-, herfst en bewaarappels. Voorbeelden van zomerappels die in Nederland voorkomen zijn yellow transparant, perzikrode zomerappel, beauty of Bath en roode tulpappel. Al deze appels zijn vanaf eind juli tot in augustus rijp. Hoewel ze vaak mooi van kleur zijn en goed van smaak, zijn ze minder geschikt voor grootschalige teelt. Ze zijn namelijk vaak slecht houdbaar, vatbaar voor ziekten of kwetsbaar, of vallen gemakkelijk vroegtijdig van de boom. Het is dus niet gek dat Nederlandse beroepstelers liever kiezen voor rassen waarbij het risico op een mislukte oogst of bederf na het plukken kleiner is. Met de juiste koeltechnieken kunnen bekende bewaarappels als jonagold en elstar wel bijna een jaar goedblijven. Zomerappels blijven echter erg geschikt als dorstlesser uit eigen tuin.

Yellow transparant (foto: Rasbak)Yellow transparant is één van de vroegste appelrassen, al rijp vanaf eind juli. Het is een vrij zure, ook voor appelmoes geschikte, handappel afkomstig uit de Baltische staten. De appels van één boom zijn over een vrij lange periode oogstbaar door regelmatig de rijpe vruchten te plukken, en de achterblijvende exemplaren de kans te geven normaal uit te groeien. Daar de vruchten erg kwetsbaar zijn, moet het oogsten zeer voorzichtig gebeuren. Dit maakt opslag en vervoer lastig. Een ander nadeel van dit ras is dat te vroeg geplukte vruchten smakeloos blijven. Tenslotte is de boom gevoelig voor kanker. Ook de perzikrode zomerappel is een heerlijke vroege appel die bovendien een mooie kleur heeft. Deze appel moet echter direct na de oogst gebruikt worden, omdat hij erg snel melig wordt. Daarnaast is dit ras erg gevoelig voor meeldauw.

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto’s: Sara Mulder (zomerappels ras onbekend); Rasbak, GNU Free Documentation License (yellow transparant)