Picus viridis. Groene specht

Natuurjournaal 20 mei 2023

Nature Today
20-MEI-2023 - Spechten en kraaien doen aan wellness en snorzweefvlieg in de tuin.

Het warme weer betekent dat dieren meer last krijgen van plagende parasieten. Muggen, steekvliegen, luizen, vlooien en mijten: allemaal willen ze een hapje. Vogels besteden veel tijd aan de verzorging van hun vleugels en proberen de kriebelbeestjes te pakken te krijgen. Spechten en kraaiachtigen hebben nog een truc tegen het ongedierte: ze nemen een bad. Geen gewoon bad, maar een zuurbad. Klinkt dat niet zo aantrekkelijk? Het is misschien nog erger dan je denkt, deze behandeling wordt namelijk verzorgd door mieren! Kijk maar naar deze zwarte kraai en deze gaaien, die zich helemaal laten overlopen door mieren. Die spuiten als verdediging met mierenzuur, en dat helpt tegen parasieten.

De snorzweefvlieg heeft op het achterlijf twee dunnere strepen die de vorm van een snorretje hebben

Ongedierte of niet, het hangt maar net van je standpunt af. Veel tuiniers kiezen partij voor hun tuinplanten en niet voor de bladluizen die zich eraan tegoed doen. Maar er zijn ook veel liefhebbers van bladluizen – om ze op te eten dan – en die vallen dan weer in de smaak bij de tuinier. Heb je ook een rijk buffet aan bladluizen? Verwelkom dan vooral de snorzweefvlieg. Bevruchte vrouwtjes hebben overwinterd en nieuwe generaties gebaard die als larve tientallen bladluizen verorberen. Gelukje voor de tuiniers, en een dubbel gelukje dat het een van de meest algemene zweefvliegen is. Ook wel bekend als pyjamazweefvlieg en cocacolazweefvlieg, en te herkennen aan de twee ‘snorretjes’ in de tekening op het achterlijf. Deze pyjamazwever is bepaald geen held op sokken: ze migreren half Europa door en vliegen met gemak hooggebergten over. In de zomer vliegen duizenden snorzweefvliegen elke dag ons land binnen. Vooral met warm weer en wind in de rug zijn er veel. Maar nu nog niet, als je er eentje ziet is die hier uit het ei gekropen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Henk Baptist, Saxifraga; Frank Dorsman, Saxifraga