Metaalvlinder Vlinderstichting

Natuurjournaal 2 juli 2023

Nature Today
2-JUL-2023 - Metaalvlinder vliegt alleen in juli en zilte zeekool heeft vruchten.

In het oosten van het land en op de Waddeneilanden kun je in juli de metaalvlinder zien. Deze vlinder is echt metallic groen of blauw gekleurd. Als de zon schijnt, bezoeken ze bloemen, bijvoorbeeld klaver, distels, slangenkruid en jakobskruiskruid. Bij bewolkt weer zijn ze minder actief en zitten ze vaak te rusten op deze planten. Als je geluk hebt kan je er dan eentje van dichtbij bekijken. Zelfs de antennes zijn glimmend! Aan de geveerde antennes zie je ook dat het een nachtvlinder is, maar wel eentje die dus overdag vliegt. Verwarrend, die dagactieve nachtvlinders! Hier lees je er meer over.

Zeekool zit nu vol met de ronde vruchtjes

Zeekool is een plant in de koolfamilie die – je raadt het al – een voorkeur heeft voor een zoute standplaats. Ze groeit vooral in de Delta en de Wadden, aan de drukke Noordzeekust is ze zeldzamer. Zeekool kan op het strand of in de duinen groeien en op stenige plaatsen zoals dijken. Je herkent haar aan de vlezige, groenblauwe bladeren. Ze bloeit vroeg in het voorjaar, nu zit de plant vol met kleine ronde vruchtjes waar de zaden in zitten. Die kan je niet eten, maar jonge stengels wel. Op een paar plekken wordt zeekool gekweekt. Pluk haar niet in het wild, want het is een zeldzame plant. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Zeekool komt alleen voor rond de Noordzee en rond de Zwarte Zee.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Ab H. Baas, Saxifraga; Frank Reurs, Waarneming.nl