breed pijlkruid

Natuurjournaal 14 september 2023

Nature Today
14-SEP-2023 - Invasieve exoot bloeit in de sloot en vierkantvlekuilen vliegen nu.

Pijlkruid is een algemene waterplant, met bladeren in de vorm van pijlpunten. Ze bloeit in de zomer met typische witte bloemen die ook wat paars hebben. Als je nu nog pijlkruid ziet bloeien, is het misschien wel het later bloeiende breed pijlkruid. Deze Noord-Amerikaanse plant lijkt veel op pijlkruid, maar heeft iets bredere bladeren en de bloemen zijn helemaal wit. Breed pijlkruid wordt beschouwd als een invasieve exoot, dus geef je waarneming vooral door, bijvoorbeeld op Waarneming.nl. Breed pijlkruid is hier terechtgekomen als ontsnapte of weggegooide tuinplant. Maar je kan natuurlijk net zo goed het inheemse en hartstikke mooie pijlkruid in je tuinvijver zetten!

Sommige nachtvlinders hebben een naam die tot de verbeelding spreekt, vierkantvlekuil is meer prozaïsch en slaat op de vlekken op de vleugels

De nachten worden langzaam koeler, toch vliegen er nog veel nachtvlinders. Ook allerlei soorten uilen, dit is dan ook de grootse nachtvlinderfamilie (de kleine micro’s niet meegerekend). De algemene vierkantvlekuil heeft bijvoorbeeld een korte vliegtijd, met het hoogtepunt in de eerste helft van september. Vierkantvlekuilen komen in het hele land voor, vooral bij open gebieden zoals graslanden en ook wel nattere, moerasachtige gebieden. Op heidegebieden drinken ze nectar bij struikhei. In de avondschemering vliegen ze boven grasvelden, maar als je ze wil zien moet je ze lokken met smeer of een lamp.

Tekst: Nienke Lameris, Nature Today
Foto’s: Rutger Barendse, Saxifraga (leadfoto: breed pijlkruid); Kars Veling, Saxifraga