Egel

De egel in het zonnetje: recordaantal tellingen tijdens de Egeltelling

Zoogdiervereniging
21-SEP-2023 - Heel Nederland heeft zich afgelopen weekend ingezet om de egel op de kaart te zetten. De Egeltelling is hét moment om het stekelige en nuttige dier in de schijnwerpers te zetten, maar ook om erachter te komen waar de egel precies voorkomt. Dit jaar hebben een recordaantal mensen meegedaan aan dit evenement. De Zoogdiervereniging, Egelbescherming Nederland en Tuintelling bedanken alle deelnemers!

Records verbroken

Dit jaar zijn er in iedere provincie records verbroken. De Tuintelling lijkt steeds bekender te worden en dat heeft een positief effect op het aantal deelnemers van de Egeltelling. Provincie Zuid-Holland is actief op zoek gegaan naar egels in de tuin en staat met 1060 tellingen bovenaan in de lijst. Naast Zuid-Holland bestaat de top drie uit Noord-Holland en Gelderland. Ook in andere provincies is er actief geteld. Zo heeft Flevoland het aantal tellingen dit jaar meer dan verdubbeld van 75 naar 164 tellingen. In het kaartje hieronder is het aantal tellingen per provincie te zien.

Aantal doorgegeven egeltellingen via Tuintelling.nl

Een welkome gast

Naast de tuintellingen zijn er ook losse waarneming ingevoerd van egels buiten de tuin. Dit kon via Waarneming.nl en Telmee.nl. Doordat de egel niet alleen schattig, maar ook heel nuttig is, roept de Zoogdiervereniging op om de egel te omarmen en je tuin egelvriendelijk te maken. Egels zijn nachtactief en kunnen flinke afstanden afleggen wanneer ze op pad gaan. Zorg ervoor dat je tuin toegankelijk is voor egels door bijvoorbeeld een opening te maken in je schutting. Als je de tuinen van meerdere buren op deze manier met elkaar verbindt, ontstaat een zogenaamde Egelsnelweg.

Help de egel

Door mee te doen aan de Egeltelling zorgen we er samen voor dat we steeds meer inzicht krijgen in de verspreiding van de egel in Nederland. Ondanks het feit dat er dit jaar zo veel tellingen doorgegeven zijn, lijkt het erop dat het nog niet goed gaat met de egel. Helaas blijkt uit de tellingen van het Netwerk Ecologische Monitoring dat er een stuk minder egels zijn. Door zoveel mogelijk informatie te verzamelen rondom aantallen en verspreiding van de egel zorgt de Zoogdiervereniging er samen met Egelbescherming Nederland voor dat ons land steeds meer leert over dit dier. Met zijn allen kunnen we maatregelen nemen om het een beetje beter te maken voor de egel.

Meedoen en meer informatie

Tekst: Anne Bus, Zoogdiervereniging
Foto: Bastiaan Willemsen
Figuur: Tuintelling.nl