Vrouwelijke bloeiwijze Hazelaar

Madeliefje winnaar jubileumeditie Eindejaars Plantenjacht

FLORON
9-JAN-2024 - Vorige week organiseerde FLORON de Eindejaars Plantenjacht voor het tiende jaar op rij. Plantenliefhebbers gingen tussen Eerste Kerstdag en 3 januari op zoek naar bloeiende planten. In totaal vonden zij 535 plantensoorten en gemiddeld 13,2 soorten per telling. De zachte decemberweken resulteerden in een b(l)oeiende Eindejaars Plantenjacht!

FLORON vroeg plantenliefhebbers om tussen Eerste Kerstdag en 3 januari een uur te gaan wandelen en te zoeken naar bloeiende planten. In totaal werden 535 wilde of verwilderde plantensoorten bloeiend waargenomen. In de top 3 staan Madeliefje (1194 keer geteld), Straatgras (1093) en Klein kruiskruid (930). 

Top 10 winterbloeiers

De top 10 van meest gevonden winterbloeiers bestaat net als eerdere jaren uit soorten die het grootste deel van het jaar of jaarrond bloeien. Tijdens milde winters of op zonnige en windluwe plekken zijn deze soorten in staat hun najaarsbloei te rekken.

Top 10
1.    Madeliefje
2.    Straatgras
3.    Klein kruiskruid
4.    Paardenbloem
5.    Vogelmuur
6.    Paarse dovenetel
7.    Herderstasje
8.    Duizendblad
9.    Tuinwolfsmelk
10.  Witte dovenetel

Ook in tuinen werd gezocht naar winterbloeiers. De top 3 van winterbloeiers in tuinen bestaat uit Straatgras, Madeliefje en Paardenbloem. 

Voorjaarsbloeiers door korte vorstperiode

Omdat de plantenjacht al tien jaar georganiseerd wordt, hebben we een goed beeld gekregen van de effecten van het weer op de plantengroei. Begin december hadden we in Nederland te maken met een korte vorstperiode en zelfs plaatselijk sneeuw. De resterende weken in de laatste maand van het jaar waren juist weer uitgesproken zacht. Door de combinatie van een paar koude nachten opgevolgd door warme weken zijn dit jaar veel voorjaarsbloeiers waargenomen. Sneeuwklokjes en Speenkruid zijn regelmatig gemeld. Ook winterbloeiende bomen en struiken zoals Hazelaar en Zwarte els stonden al te bloeien.

Het Groot sneeuwklokje stond in de kerstvakantie al te bloeien

Veel tellingen ondanks herfstachtig weer

Gemiddeld vonden deelnemers 13,2 soorten per telling. De korte vorstperiode in december heeft veel bloeiende planten de das om gedaan. Zo verdwenen knopkruid en vergeet-mij-nietjes onmiddelijk. Paarse dovenetel en Klein kruiskruid leken zich van de kou weinig aan te trekken. 

Gedurende de telling waren de weersomstandigheden zacht maar ook vooral heel nat. Deelnemers lieten zich niet uit het veld slaan. Ondanks de vele regen ontving FLORON meer dan 1400 tellingen van plantenliefhebbers uit het hele land.

Resultaten van de Eindejaars Plantenjacht 2023

Tien jaar onderzoek naar winterbloeiers

Tien jaar onderzoek naar winterbloeiers, voor FLORON een mooie gelegenheid om de balans op te maken. Binnenkort publiceren we de resultaten uit tien jaar onderzoek naar winterbloeiers. 

Meer informatie

  • Bekijk de volledige resultaten op Floron.nl/plantenjacht. Op de interactieve kaart kun je zien welke bloeiende planten in jouw buurt gevonden zijn.

Tekst: Stef van Walsum en Laurens Sparrius, FLORON
Foto's: Stef van Walsum (leadfoto: vrouwelijke bloemen van de Hazelaar)