Madeliefje

Tiende Eindejaars Plantenjacht van start!

FLORON
25-DEC-2023 - Winterbloeiers zoeken in hartje winter, doe jij mee? Speur tussen Eerste Kerstdag en woensdag 3 januari naar bloeiende planten en geef jouw waarnemingen door aan FLORON. Je kunt er een uitje van maken voor het hele gezin. Welke bloeiende planten kun jij vinden?

Ga op plantenjacht en ontdek welke planten bij jou in de buurt nog in bloei staan midden in de winter! Laat je verrassen tijdens een wandeling in het park, een blokje om in je eigen wijk of in het natuurgebied even verderop. Uit de voorgaande edities is gebleken dat je de meeste kans op bloeiende planten maakt op warme plekken: langs rivieren, dicht bij de kust en in dorpen of steden.

Grote kans dat je tijdens een wandeling Paardenbloem, Madeliefje en Straatgras bloeiend aantreft, deze doorzetters kunnen namelijk het hele jaar door bloeien. Wanneer het weinig heeft gevroren, maak je ook kans op doorbloeiers zoals Duizendblad, Scherpe boterbloem en Grote ereprijs. Nu het in december licht heeft gevroren, gevolgd door warmer weer, is er zelfs een kans dat voorjaarsbloeiers als Vroegeling, Sneeuwklokje en Hazelaar tot bloei komen.

Straatgras (Poa annua) kan het hele jaar door bloeien, zelfs in de winter

Meedoen

Iedereen kan meedoen met de Eindejaars Plantenjacht. De regels zijn eenvoudig:

  • Kies een moment tussen vrijdag 25 december (Eerste Kerstdag) en woensdag 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
  • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan; tuinplanten tellen niet mee.
  • Geef de resultaten door aan FLORON via Plantenjacht.nl.
  • Gebruik #plantenjacht en deel je ervaringen met foto’s van winterbloeiers op Facebook, X en Instagram.

Ga mee op excursie

In heel Nederland worden plantenjachten georganiseerd door lokale plantenwerkgroepen van KNNV, IVN en andere natuurverenigingen. Bekijk de activiteitenagenda op de FLORON-website voor plantenjachten bij jou in de buurt en ga mee!

Download de bloeiende-plantenzoekkaart (pdf; 3,4 MB)

Meer informatie

Tekst: FLORON
Foto's: Stef van Walsum; FLORON