Bevroren paardenbloem

Buiten bloeit er wat! Eindejaars Plantenjacht 2021 van start

FLORON
25-DEC-2021 - Bloeiende planten zoeken in hartje winter? Het kan tijdens de achtste editie van FLORON's Eindejaars Plantenjacht van Eerste Kerstdag tot 3 januari. We roepen iedere natuurliefhebber op dichtbij huis op zoek te gaan.

Ga op plantenjacht en ontdek welke planten bij jou in de buurt nog in bloei staan midden in de winter! Laat je verrassen tijdens een wandeling in het park, een blokje om in de buurt of in het natuurgebied even verderop. Uit de zeven voorafgaande edities is gebleken dat je de meeste kans maakt op warme plekken: langs de grote rivieren, aan de kust, in dorpen en steden.

Op zoek naar winterbloeiersGrote kans dat je tijdens een wandeling Paardenbloem, Madeliefje en Straatgras bloeiend aantreft, deze doorzetters kunnen namelijk het hele jaar door bloeien. Wanneer het weinig heeft gevroren maak je kans doorbloeiers zoals Duizendblad, Scherpe boterbloem en Grote ereprijs tegen te komen. In december heeft het licht gevroren. Grote kans dat, nu het weer wat warmer is geworden, voorjaarsbloeiers als Vroegeling, Sneeuwklokje en Hazelaar tot bloei komen.

Ga je mee op jacht?

Iedereen kan meedoen met de Eindejaars Plantenjacht. De regels zijn eenvoudig:

  • Kies een moment tussen 25 december (Eerste Kerstdag) en 3 januari met goed weer voor een wandeling.
  • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan; tuinplanten tellen niet mee.
  • Geef de resultaten door aan FLORON via Plantenjacht.nl en deel je ervaringen met foto’s van winterbloeiers op Facebook en Twitter met #plantenjacht.

Zoekkaart Winterbloeiers

Winterbloeiers herkennen

Als hulp bij het herkennen van plantensoorten, heeft FLORON een zoekkaart gemaakt, waarop foto's van de vijftien meest gevonden winterbloeiers staan. De zoekkaart en alle tips vind je op de website van de Eindejaars Plantenjacht.

Waarnemingen invoeren met fotoherkenning

Sta je met een muts op en sjaal om buiten, dan kan het gebeuren dat je een bloeiende plant tegenkomt waarvan je de naam niet weet. Dit jaar maakt de Eindejaars Plantenjacht voor het eerst gebruik van fotoherkenning: maak een (goede) foto van de plant met je telefoon en de computer geeft er een naam aan. Als je deze functie eerst wilt uitproberen, dan kan dat via de website van het Franse Plantnet.

Plantenjachtquiz op 30 december

Speciaal voor deelnemers en iedereen die meer wil weten over winterbloeiers organiseert FLORON een lezing en quiz over winterbloeiers op 30 december ('s avonds). Meer weten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief of houd de website van FLORON in de gaten.

 

Tekst: Laurens Sparrius, FLORON
Afbeeldingen: Edwin Dijkhuis, FLORON (leadfoto: Paardenbloem); Willie Riemsma; FLORON