Madeliefje

Eindejaars Plantenjacht 2020 van start!

FLORON
25-DEC-2020 - Winterbloeiers zoeken in hartje winter, doe jij mee? Tussen Eerste Kerstdag 2020 en 3 januari kun je op zoek naar bloeiende planten en jouw waarnemingen doorgeven aan FLORON. De feestdagen zijn dit jaar anders dan anders door corona. Speciaal daarom pakt de Eindejaars Plantenjacht deze zevende editie extra groots uit met botanisch stoepkrijten en een Eindejaars Plantenquiz.

Ga op plantenjacht en ontdek welke planten bij jou in de buurt nog in bloei staan midden in de winter! Laat je verrassen tijdens een wandeling in het park, een blokje om in de buurt of het natuurgebied even verderop. Uit de zes voorafgaande edities is gebleken dat je de meest kans maakt op warme plekken: langs rivieren, dichtbij de kust, in dorpen of steden.

Grote kans dat je tijdens een wandeling Paardenbloem, Madeliefje en Straatgras bloeiend aantreft, deze doorzetters kunnen namelijk het hele jaar door bloeien. Wanneer het weinig heeft gevroren maak je kans doorbloeiers zoals Duizendblad, Scherpe boterbloem en Grote ereprijs tegen te komen. In december heeft het licht gevroren. Grote kans dat, nu het weer wat warmer is geworden, voorjaarsbloeiers als Vroegeling, Sneeuwklokje en Hazelaar tot bloei komen.

Meedoen

Iedereen kan meedoen met de Eindejaars Plantenjacht. De regels zijn eenvoudig:

  • Kies een moment tussen vrijdag 25 december (Eerste Kerstdag) en zondag 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
  • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan; tuinplanten tellen niet mee.
  • Geef de resultaten door aan FLORON via Plantenjacht.nl en deel je ervaringen met foto’s van winterbloeiers op Facebook en Twitter met #plantenjacht. Misschien zie je jouw foto wel terug in de Eindejaars Plantenquiz!

Laat de buurt meegenieten van jouw gescoorde winterbloeiers!

Botanisch stoepkrijten

Hoe kun je anderen laten zien wat er op straat bloeit? Nu we niet in groepen op stap mogen, gaan we dit jaar botanisch stoepkrijten. Dat doen we samen met Stoepplantjes van de Hortus Botanicus in Leiden. FLORON heeft ter voorbereiding van de Eindejaars Plantenjacht naar 120 deelnemers stoepkrijtpakketten verstuurd.

Meedoen? Het is heel simpel: ga op zoek naar bloeiende planten en zet de naam erbij met stoepkrijt. Bewoners en wandelaars leren op deze manier namen kennen van planten die hartje winter bloeien!

Eindejaars Plantenquiz

BoterbloemTest jouw kennis van bloeiende planten met de Eindejaars Plantenquiz! Op dinsdag 29 december 19:30 uur organiseert FLORON een digitale quiz waar iedereen aan mee kan doen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is aanmelden voor de digitale nieuwsbrief van FLORON. Een dag voor de start van de quiz ontvang je via de digitale nieuwsbrief een login voor de quiz.  

Meer informatie

Tekst: Stef van Walsum FLORON
Foto's: Baudewijn Odé; Leonie Tijsma & Jeroen van Zuidam