Compositie van winterbloeiers

Warme jaarwisseling, weinig bloeiende planten door koude decembermaand

FLORON
7-JAN-2022 - Tijdens de jaarlijkse telling van planten in de kerstvakantie werden dit jaar erg weinig winterbloeiers gevonden. De recordwarmte tijdens oud en nieuw kon de vrieskou eerder in december niet meer goed maken. Toch vonden de duizend deelnemers aan de Eindejaars Plantenjacht 549 verschillende soorten planten in bloei.

FLORON en Tuintelling.nl vroegen plantenliefhebbers om tussen eerste kerstdag en 3 januari een uur te gaan wandelen of in de tuin te kijken naar bloeiende planten. In totaal zijn 549 wilde of verwilderde plantensoorten bloeiend waargenomen. In de top drie staan Madeliefje (1204 keer geteld), Straatgras (1162) en Klein kruiskruid (986).

Top tien van bloeiende planten in de winter

De top tien van meest gevonden winterbloeiers bestaat net als eerdere jaren uit soorten die het grootste deel van het jaar of jaarrond bloeien. Tijdens milde winters of op zonnige en windluwe plekken zijn deze soorten in staat hun najaarsbloei te rekken. (tekst gaat verder onder figuur)

De resultaten van de Eindejaars Plantenjacht

Vrieskou in december leidde tot minder winterbloeiers

Vergeleken met de acht eerdere edities van de Eindejaars Plantenjacht was het aantal plantensoorten dat gemiddeld in een uur werd geteld erg laag. De nachtvorst in december zorgde ervoor dat veel planten het niet overleefden. Het uitzonderlijk warme weer rond oud en nieuw kon dat niet meer goedmaken. 

Madeliefje werd het vaakst gezien tijdens de Eindejaars Plantenjacht

Lenteboden dienden zich wel aan

Deelnemers zagen de gebruikelijk winterbloeiende bomen en struiken, zoals Zwarte els en Hazelaar, bloeiend. Opvallend genoeg werden Speenkruid en Vroegeling ondanks de decemberkou meer gemeld dan vorig jaar, maar nog lang niet zo vaak als in de recordwarme decembermaand van 2015.

Wat bloeit er in de tuin?

Bij Tuintelling.nl werden wilde of verwilderde bloeiers in de eigen tuin geteld. Straatgras, Madeliefje en Winterjasmijn stonden hier op eerste drie plaatsen. In tuinen werden 196 plantensoorten bloeiend gemeld.

Meer informatie

Tekst: Laurens Sparrius, FLORON
Foto's: Iris Waanders (leadfoto: compositie van winterbloeiers); Baudewijn Odé
Figuur: FLORON