Berijpt e boterbloem

Op zoek naar bloeiende planten: de Eindejaars Plantenjacht 2019

FLORON
25-DEC-2019 - FLORON organiseert voor de zesde maal de Eindejaars Plantenjacht. Elke plantenliefhebber kan tussen Eerste Kerstdag en 3 januari waarnemingen van bloeiende planten doorgeven aan FLORON. In de winter wordt er maar weinig gekeken naar planten, daarom is er ook maar weinig bekend over winterbloeiers. Met de jaarlijkse Eindejaars Plantenjacht brengt FLORON hier verandering in.

Stoere planten als Straatgras, Madeliefje en Vogelmuur kunnen het hele jaar door bloeien. De afgelopen vijf edities van de Eindejaars Plantenjacht behoorden deze soorten tot de top tien van de winterbloeiers. Wanneer het weinig heeft gevroren, maken we kans op doorbloeiers zoals Scherpe boterbloem, Duizendblad en Grote ereprijs. Wanneer het, zoals dit jaar, na een korte vorstperiode weer warmer begint te worden, grijpen voorjaarsbloeiers als SneeuwklokjeVroegeling en Hazelaar hun kans.

De Witte dovenetel is een veel geziene winterbloeierGa op plantenjacht en ontdek zelf welk planten nog in bloei staan. Laat je verrassen tijdens een wandeling in een park, op het platteland, of gewoon tijdens een blokje om in de buurt. Uit tellingen in het verleden is al gebleken dat je de meeste kans op winterbloeiers hebt op warme plaatsen: dichtbij de kust, langs de grote rivieren en in de stad. Raadpleeg de Klimaatkaart voor de meest kansrijke locaties.

Meedoen

Iedereen kan meedoen aan de Eindejaars Plantenjacht. De regels zijn eenvoudig:

  • Kies een moment tussen dinsdag 25 december (eerste kerstdag) en vrijdag 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
  • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan; tuinplanten tellen niet mee.
  • Geef de resultaten door aan FLORON via Plantenjacht.nl en deel je ervaringen met foto's van winterbloeiers op Facebook en Twitter met #plantenjacht.

Je kunt zo vaak meedoen als je wilt, en ga als het kan samen op pad. Er even uit met familie en vrienden voor een verfrissende en gezellige wandeling. Samen zie je meer!

Op tientallen plaatsen in Nederland kun je deelnemen aan georganiseerde wandelingen. Onder deskundige leiding ga je een uur lang op zoek naar bloeiende planten en bespreek je jullie vondsten onder het genot van een kop warme chocolademelk. Kijk op Plantenjacht.nl voor een overzicht van de wandelingen bij jou in de buurt.

Meer informatie

  • Kijk voor meer informatie op Plantenjacht.nl. Hier vind je ook de resultaten van de eerdere plantenjachten

Met de plantenjacht wil FLORON het kijken naar planten stimuleren, ook in een periode waarin er buiten ogenschijnlijk op plantengebied niets valt te beleven.

Tekst: Laurens Sparrius, Leonie Tijsma, Ruud Beringen en Baudewijn Odé, FLORON
Foto's: Baudewijn Odé (leadfoto: bevroren Boterbloem); Marian de Jong