Paddenstoelen extreem vroeg dit jaar

Nederlandse Mycologische Vereniging
5-JUN-2024 - Een waarnemer van de Nederlandse Mycologische Vereniging deed op 29 mei een bijzondere ontdekking. In de buurt van het Caitwickerzand (Gelderland) zag hij verschillende paddenstoelen, waaronder honderden 'Hanenkammen'. Het is zeer ongebruikelijk om zo vroeg in het jaar paddenstoelen te zien. Paddenstoelen komen door klimaatverandering steeds eerder in het seizoen tevoorschijn dan we gewend waren.

De waarneming werd gedaan op 29 mei, tijdens een slangentelling. Piet Brouwer, lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging, deed mee aan deze slangentelling. Hij wilde zich vanwege het ontbreken van voldoende paddenstoelen in dit seizoen op deze wijze alsnog nuttig maken. Hij had niet verwacht paddenstoelen tegen te komen, maar dat bleek een fabeltje. Piet heeft zijn best gedaan om de vondsten niet rond te bazuinen, maar ook andere slangentellers viel het op. Vooral de Hanenkam (Cantharellus cibarius) brak alle records. Er werden grote groepen van waargenomen. Een ruwe schatting kwam uit op vier- tot vijfhonderd puntgave exemplaren.

Niet alleen Hanenkammen

Behalve de Hanenkammen stonden er nog veel meer paddenstoelen, zoals de Narcisamaniet (Amanita gemmata), de Gele knolamaniet (Amanita citrina), de Geelwitte russula (Russula ochroleuca) en opvallend genoeg ook een groep Gewone heksenboleten (Neoboletus erythropus). Zeer ongebruikelijk om zo vroeg in het jaar zoveel paddenstoelen tegen te komen. We zijn gewend dat het paddenstoelenseizoen circa half augustus begint, maar na de waarneming van 29 mei 2024 wordt daar serieus aan getwijfeld. Er verschenen eerder al natuurberichten over de Roodgerande houtzwam (Fomitopsis pinicola) en de Korrelige taaiplaat (Neolentinus schaefferi), die profiteren van de natte en dan weer warme periodes.

Behalve de Hanenkammen werden er nog veel meer paddenstoelen waargenomen, zoals deze Narcisamaniet

Slakkenvraat en Hanenkammen

Zoals elders in het land op vele plaatsen het geval is, waren ook hier massaal naaktslakken te vinden die zich tegoed deden aan de vele soorten paddenstoelen en planten. De slakken, aangewakkerd door een overmaat aan hemelwater en een gunstige temperatuur, hebben zich ook in de omgeving van Caitwickerzand massaal kunnen voortplanten. Wat opviel was dat de Hanenkam niet alleen door de slangentellers met rust werd gelaten, maar ook door de massaal aanwezige naaktslakken! Prachtige, groot uitgegroeide Hanenkammen waren het gevolg. 

Dat slakken de Hanenkammen laten staan is opmerkelijk. Zelfs de Monnikskappen in de tuin worden in een recordtijd tot aan de grond toe afgekloven. Terwijl de Monnikskap bekendstaat als één van de giftigste planten van Europa!

Ook de Gewone heksenboleet werd gezien, heel vroeg voor de tijd van het jaar

Tekst: Martijn Oud, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto’s: Piet Brouwer (leadfoto: groot uitgegroeide Hanenkammen die door de slakken met rust worden gelaten)