Smooth Star Coral spawning. Koraal Solenastrea bournoni, voortplanting

Vanaf 17 juni workshop voor herstel van koraalriffen op Bonaire

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)
16-JUN-2024 - De Dutch Caribbean Nature Alliance kondigt enthousiast de workshop voor herstel van koraalriffen aan. Deze vindt plaats van 17 tot en met 19 juni en brengt belanghebbenden, experts en praktijkmensen uit de Nederlandse Cariben en daarbuiten samen om de inspanningen voor het behoud en herstel van koraalriffen te bevorderen. De workshop is op Bonaire. Sommige sessies zullen online toegankelijk zijn.

Het doel van de workshop is om de beproefde aanpakken en protocollen voor rifherstel te delen. Praktische veldworkshops, met een focus op koraal- en visherstel, zullen worden gegeven door Reef Renewal Foundation Bonaire en Diergaarde Blijdorp (Roffareefs). De workshop zal ook mogelijkheden voor samenwerking verkennen binnen DCNA’s Conservation & Restoration of Key Habitats-programma. 

Koraal

Hoogtepunten

  • Herstel van herbivorenHogeschool Van Hall Larenstein presenteert haar aanpak voor het herstel van inheemse herbivoren, zoals verschillende soorten zee-egels en slakken. De herbivoren verminderen schadelijke algen, waardoor koralen een hogere overlevingskans hebben. 
  • Herstel van vissen: Diergaarde Blijdorp (Roffareefs) zal nieuwe benaderingen van de voortplanting van vissen presenteren, met een focus op plantenetende vissen.
  • Koraalvoortplanting op het landCoral Spawning Lab zal technieken voor koraalvoortplanting, larvale propagatie en nieuwe systeemontwerpen behandelen om de productie van koraal op te schalen. Deelname aan de workshop wordt gesponsord door Diergaarde Blijdorp.

Koraalonderzoek

Gratis online deelname 

De DCNA brengt een groep belanghebbenden van de zes Nederlands-Caribische eilanden samen die de workshop persoonlijk zullen bijwonen. Sommige sessies zullen ook gratis beschikbaar zijn voor het publiek via Zoom. Bekijk de agenda en schrijf je in.

Speciale editie BioNews 

Na de workshop zal de DCNA een speciale editie van BioNews publiceren met artikelen en opnames van enkele presentaties, die diepgaande inzichten bieden en de tijdens de workshop gedeelde kennis uitbreiden. Volg DCNA voor updates via FacebookInstagram of BioNews.

Deze workshop wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.

Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)
Foto's: Jamie Craggs en Kelly Latijnhouwers (leadfoto: voortplanting koraal Solenastrea bournoni); MPAConnectReef Renewal Foundation Bonaire