
Nieuwe webapp SoortenKijker: thermometer voor de natuur in je eigen buurt
Groene BondgenotenDe SoortenKijker brengt het werk van alle vrijwillige tellers in een heel handzaam overzicht samen en biedt daarmee waardevolle informatie voor andere vrijwilligers en hun actieve buurtgenoten die zich inzetten voor een gezondere leefomgeving voor mens en dier.
Van A tot E
Gebruikers zien welke algemene soorten binnen een straal van anderhalve kilometer door de vrijwilligers zijn geteld en welke niet zijn geteld, maar die je er wel minimaal zou verwachten. De SoortenKijker vertaalt die data naar een label tussen A (goed) en E (slecht). Hoe lager het label, hoe slechter het is gesteld met de algemene soorten op die locatie in de stad, het landelijk gebied of de bossen buiten de natuurgebieden.
“Eindelijk is het voor iedereen mogelijk om op een eenvoudige manier zicht te krijgen op de Basiskwaliteit Natuur bij jou om de hoek”, zegt Frank Velthuizen namens Groene Bondgenoten. “Met de webapp SoortenKijker wil Groene Bondgenoten heel Nederland inspireren om samen te werken aan het herstel van de Basiskwaliteit Natuur.”
SoortenKijker als thermometer
De SoortenKijker is ontwikkeld in samenwerking met Waarneming.nl en maakt gebruik van data uit Waarneming.nl en de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) om een actuele indicatie te geven over de locatie. De webapp toont welk landschapstype het betreft, welke algemene soorten je mag verwachten in dat landschapstype, en welke in werkelijkheid zijn geteld door alle vrijwillige tellers. De informatie uit de SoortenKijker is het startpunt om met elkaar in gesprek te gaan over de gezondheid van je leefomgeving en om in actie te komen om de biodiversiteit in de eigen omgeving – júist buiten natuurgebieden – te herstellen. Wil je meer weten? Volg de e-learing SoortenKijker.
Basiskwaliteit Natuur
Al decennia lang hollen de biodiversiteit, en vooral ook de aantallen per soort, buiten de natuurgebieden achteruit. Sinds 1992 zijn de aantallen dagvlinders in heel Nederland met 56 procent afgenomen. Ook de grutto, onze nationale vogel, is ernstig in aantal teruggelopen tot nog slechts circa 30.000 broedparen. Om deze trend te keren, is er een basisniveau van natuurkwaliteit nodig om onze leefomgeving in de toekomst gezond te houden en om algemene soorten algemeen te laten blijven of weer terug te laten keren. Deze zogeheten Basiskwaliteit Natuur kijkt naar de condities van de inrichting, het beheer en de staat van water en bodem.
Week van de Biodiversiteit
Tijdens de Vogelweek (10 tot en met 18 mei) en de Week van de Biodiversiteit (17 tot en met 25 mei) nemen vrijwilligers je mee op excursie om de natuur te beleven. Dan kun je samen met de SoortenKijker ervaren welke algemene soorten aanwezig zijn en welke soorten ontbreken. Zo leer je meer over de staat van de natuur in je eigen omgeving.
Groene Bondgenoten
Groene Bondgenoten helpt vrijwilligers met praktische hulp en tools om vaker samen te werken voor meer lokale impact op biodiversiteit. Groene Bondgenoten is een samenwerking van Vogelbescherming Nederland, de Natuur en Milieufederaties, IVN Natuureducatie, SoortenNL, LandschappenNL en Natuurvereniging KNNV. De ontwikkeling van de webapp SoortenKijker wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij en door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.
Tekst: Groene Bondgenoten
Beeld: Kars Veling; Fred van Diem; Groene Bondgenoten