
BoerenNatuurWijzer: Nieuwe online gids voor effectiever agrarisch natuurbeheer
BoerenNatuur, OBN NatuurkennisDe BoerenNatuurWijzer is bedoeld om de uitvoering van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) effectiever en doelgerichter te maken, door ecologische kennis te verbinden met praktische beheeradviezen. Daarvoor biedt de website voor alle doelsoorten van het ANLb informatie hoe een geschikt leefgebied voor hen eruit ziet in relatie tot de beschikbare beheerpakketten. Daarnaast zijn voor alle beheerpakketten tips en adviezen verzameld.
Eén centrale plek voor ecologische kennis
Het idee voor de BoerenNatuurWijzer ontstond vorig jaar, toen bleek dat de beschikbare informatie over agrarisch natuurbeheer versnipperd was over verschillende rapporten en websites. “Veel collectieven gaven aan behoefte te hebben aan een overzichtelijk en praktisch naslagwerk”, vertelt Lieneke Bakker, projectleider vanuit BoerenNatuur.
“BoerenNatuurWijzer is dé plek waar het wat en het hoe samen komt als het gaat om het ANLb. Hier brengen we informatie samen zoals wanneer doelsoorten wat nodig hebben en hoe je met het ANLb hier iets aan kan doen. Dit is een hele mooie manier om het breder beschikbaar te maken voor iedereen. Zo willen we de collectieven handvatten geven om hun beheer goed in te zetten. Het maakt de basiskennis voor het ANLb makkelijk en toegankelijk zodat ook nieuwe mensen binnen het ANLb er snel mee aan de slag kunnen gaan.”
Habitateisen van doelsoorten
De site bundelt informatie over alle 65 doelsoorten van het ANLb. Per soort is inzichtelijk gemaakt wanneer in welke ecologische behoeften moet worden voorzien op het gebied van voedsel, veiligheid en voortplanting. Heldere tabellen geven per maand aan wat de soorten nodig hebben, en welke beheerpakketten daarop aansluiten. Zo kunnen collectieven hun beheer gerichter afstemmen op de habitateisen van specifieke soorten.
“Waar heeft een bepaalde soort in welke maand behoefte aan? Die informatie was nog niet samengebracht”, stelt Bakker. “Ik vind het echt fantastisch dat het is gelukt om dat zo weer te geven. Als je als collectief aan de slag gaat, kun je meteen toetsen of je beheer past bij wat de doelsoort nodig heeft. Dat is echt nieuw. De tips en adviezen zijn daarnaast een mooie combinatie van praktisch toepasbaar en wetenschappelijke kennis.”
Praktische toepasbaarheid van wetenschappelijke kennis
De kracht van de BoerenNatuurWijzer ligt volgens Bakker in de combinatie van praktische toepasbaarheid en een wetenschappelijke onderbouwing, en dat vertaald in vlot leesbare teksten, verhelderende illustraties en tabellen. Die wetenschappelijke basis is onder meer geleverd door het kennisnetwerk OBN Natuurkennis, dat expertise uit beleid, wetenschap en praktijk samenbrengt.
OBN werd via het project Raad en Daad betrokken bij de ontwikkeling van de BoerenNatuurWijzer. Daarin zet ze deskundigen in bij vragen uit het veld. “Er is veel kennis beschikbaar, maar die is lang niet altijd vindbaar of meteen bruikbaar,” zegt Geert van Duinhoven, adviseur kennisdelen bij OBN. “Op aanvraag van beheerders of mensen uit het beleid, kunnen we via Raad en Daad-projecten deze kennis ontsluiten. Toen vanuit BoerenNatuur de vraag kwam voor ecologische kennis voor deze website, konden we dan ook meteen aan de slag.”
Soortspecifieke informatie
Vijf experts op het gebied van insecten, vogels, vissen, amfibieën en zoogdieren hielpen bij het samenstellen van de soortspecifieke informatie. En dat heeft geleid tot gebruiksvriendelijke tabellen die collectieven direct kunnen inzetten in hun dagelijkse praktijk. “Het is mooi om te zien hoe deze kennis zo’n handleiding voor collectieven heeft opgeleverd”, vindt Van Duinhoven.
Ook zijn diverse medewerkers van collectieven betrokken bij de ontwikkeling van de website door 'best practices' te delen en de teksten te toetsen op uitvoerbaarheid in de praktijk. Daarbij blijft het een website in ontwikkeling: op basis van nieuwe beheerpakketten, relevante onderzoeksresultaten of vragen uit het veld, blijft BoerenNatuur de website aanvullen.
Meer informatie
- De BoerenNatuurWijzer is vrij toegankelijk en te vinden via www.boerennatuurwijzer.nl.
Tekst: Pieter Verbeek
Beeld: Jan Stronks (leadfoto: boomkikker); BoerenNatuur