Vespa crabro, Europese hoornaar

Natuurjournaal 26 mei 2025

Nature Today
26-MEI-2025 - Vlinders die lijken op wespen en het verschil tussen de Europese en Aziatische hoornaar.

Alleen de hoornaarkoninginnen hebben de winter overleefd en hebben een nieuw nest gebouwd. In dat nest ontstaat een nieuw volk. De activiteit van hoornaars is erg afhankelijk van de temperatuur: wanneer het warmer is, zullen ze actiever zijn. In tegenstelling tot wespen vliegen hoornaars ook met regen, en zelfs 's nachts uit. De Europese hoornaar is inheems in Nederland, in tegenstelling tot de Aziatische. Beide soorten zijn niet agressief naar mensen, alleen als je te dicht bij het nest komt, zijn ze geneigd om te steken. In dit filmpje wordt uitgelegd wat de verschillen zijn. De Aziatische hoornaar vormt vooral een bedreiging voor inheemse bijenpopulaties, omdat het zeer efficiënte jagers zijn. Een ander gevaar is dat hun nesten zich vaak in de buurt van mensen bevinden, wat de kans op ontmoetingen – en dus steken – vergroot.

De hoornaarvlinder lijkt erg op de hoornaar. Aan de vleugels, de antennen, het lichaam en de ogen kan je toch zien dat je met een vlinder te maken hebt

Nauwelijks van echt te onderscheiden: wespvlinders. Deze nachtvlinders doen net alsof ze wespen zijn. Ze hebben smalle achtervleugels met grote doorzichtige velden en een zwart lichaam met gele banden. Je hebt een geoefend oog nodig om te zien dat je met een vlinder te maken hebt. De sterke gelijkenis met wespen beschermt hen tegen natuurlijke vijanden, zoals vogels. In Nederland komen dertien soorten wespvlinders voor, wereldwijd zijn dat er bijna 1400. Als je bessenstruiken in je tuin hebt, kan je daar nu de bessenglasvlinder treffen. Op de stammen van populier maak je nu kans op de hoornaarvlinder en op plekken waar wilgen staan, zie je nu wilgenwespvlinders.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Beeld: Mark Zekhuis, Saxifraga; Ab Baas, Saxifraga