hopbellen hop IVN

Natuurjournaal 9 september 2021

Nature Today
9-SEP-2021 - Hopbellen zijn rijp en zoek het citroenlieveheersbeestje.

De bierliefhebbers onder ons kennen ze wel, de bellen van de hop. De hopbellen zijn de bloemen van deze plant. Ze worden als conserveermiddel en als smaakmaker gebruikt bij het brouwen van bier. Hop is een klimplant en kan meters hoog bomen en struiken in groeien. Je kan hem een Europese liaan noemen, zo sterk zijn de strengen. Wist je dat hop uitsluitend rechtsom windt? Van de hopbellen kan je ook thee maken, dus wees er snel bij.

Citroenlieveheersbeestje

Lieveheersbeestjes zijn over het algemeen rood (oranje) met zwart, of zwart met rood, zou je misschien zeggen. Dat beeld klopt niet helemaal. Je kan nu bijvoorbeeld een lieveheersbeestje vinden dat geel is met zwarte stippen. Ze zijn iets kleiner dan de doorsnee lieveheersbeestjes. Het is dus wel even zoeken, ondanks dat ze geel zijn. Je vindt de gele lieveheersbeestjes in zomereiken. In dit jaargetijde zal je zien dat er op de bladeren van de zomereik een witte waas zit, afkomstig van een schimmel. Laat dat citroenlieveheersbeestje nu net geen soort zijn die luizen eet, zoals de meeste lieveheersbeestjes, maar één die deze schimmel lekker vindt.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst en foto’s: Mike Hirschler, IVN