Rupsen dagpauwoog op hop

Bijzondere waarneming: rupsen dagpauwoog op hop

De Vlinderstichting
9-SEP-2021 - Rupsen van de dagpauwoog zijn in augustus en september altijd volop te zien. Op maandag 6 september kwam er bij De Vlinderstichting echter een bijzondere melding binnen van deze rupsen. Ze waren namelijk niet op hun gebruikelijke voedselplant grote brandnetel aangetroffen, maar op hop. In Engeland blijkt dit ook af en toe voor te komen.

Begin deze week deed Sandra Harthoorn een melding van dagpauwoogrupsen op hop (Humulus lupulus) bij De Vlinderstichting. En dat is ongebruikelijk. Deze rupsen leven namelijk bijna uitsluitend op grote brandnetel. Na wat zoeken bleek dit fenomeen bij de Butterfly Conservation (de Engelse Vlinderstichting) wel op de website te staan: Common Nettle (Urtica dioica), although eggs and larvae are occasionally reported on Small Nettle (U. urens) and Hop (Humulus lupulus).Rupsen van de dagpauwoog op hop (Bron: Sandra Harthoorn)
 

Toch waren er bij De Vlinderstichting nog geen meldingen bekend van dagpauwoogrupsen op hop. Dankzij de prachtige foto-serie én het filmpje van Sandra weten we nu wel heel zeker dat dagpauwoogrupsen dol zijn op Hop. Een unieke waarneming dus!

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Rupsen van de dagpauwoog op hop (Bron: Sandra Harthoorn) 

Brandnetelvlinders

Behalve dagpauwoog, zijn er meer vlindersoorten als rups van grote brandnetel afhankelijk. Ook de rupsen van kleine vos, gehakkelde aurelia, landkaartje en atalanta  voeden zich met brandnetel. Deze groep wordt ook wel ‘brandnetelvlinders’ genoemd.

De grote brandnetel is voor deze vlinder onmisbaar. De vlindervrouwtjes leggen hun eitjes in het voorjaar. De zwarte rupsen eten brandnetels kaal, zijn in juni volgroeid en verpoppen zich. In augustus leggen de vlinders opnieuw eitjes, de zogenaamde ‘tweede generatie’. Alle brandnetelvlinders produceren een tweede generatie.

Dagpauwoog

Inmiddels zijn de rupsen bij Sandra verpopt en binnenkort verwachten we nieuwe vlinders. Deze vlinders zullen in winterrust gaan, en zich pas volgend voorjaar weer voortplanten.Rupsen van de dagpauwoog op hop (Bron: Sandra Harthoorn)
 

Meer informatie

  • Lees voor meer informatie het artikel 'Brandnetelvlinders' (pdf: 111 KB) van Kees Beaart dat in 2014 verscheen in het tijdschrift Vlinders.

Tekst: Ineke Radstaat, De Vlinderstichting
Foto's: Sandra Harthoorn; Rik Kruit, Saxifraga
Film: Sandra Harthoorn