Koninginnepage

Topjaar voor koninginnenpage in de Gelderse Poort

ARK Rewilding Nederland
27-AUG-2011 - Ondanks de natte zomer worden dit jaar opmerkelijk veel koninginnenpages gezien in de Gelderse Poort. Mogelijk dat het droge voorjaar deze prachtige vlinder goed heeft gedaan. Dit jaar werden al meer dan 166 waarnemingen van één of meer vlinders of rupsen doorgegeven, een recordaantal.

Bericht uitgegeven door ARK op [publicatiedatum]

Ondanks de natte zomer worden dit jaar opmerkelijk veel koninginnenpages gezien in de Gelderse Poort. Mogelijk dat het droge voorjaar deze prachtige vlinder goed heeft gedaan. Dit jaar werden al meer dan 166 waarnemingen van één of meer vlinders of rupsen doorgegeven, een recordaantal.

Koninginnenpage (foto: Marjolein Sterk)De koninginnenpage was vroeger een zeldzame vlinder in de Gelderse Poort en ook in de rest van Nederland. Nog maar twintig jaar geleden kwamen ze alleen in Zuid-Limburg voor. De laatste jaren worden de grote gele vlinders steeds vaker en steeds noordelijker gezien. In de Gelderse Poort worden ook ieder jaar meer vlinders en rupsen gevonden. En het lijkt er nu dan ook op dat er zich een flinke vaste populatie bevindt.

Waarschijnlijk dat het warmere klimaat de soort goed doet. Maar behalve een warmer klimaat moet ook voldoende voedsel voor rups en vlinder aanwezig zijn. In de Gelderse Poort is de voedselsituatie sterk verbeterd. Landbouwgrond die arm aan bloeiende planten was heeft namelijk plaats gemaakt voor begraasde natuur waar vanaf het voorjaar tot in de herfst zeeën van bloeiende planten te vinden zien. Ook is er een flinke toename van voedselplanten voor de rupsen. De rupsen eten vooral schermbloemen, zoals bijvoorbeeld wilde peen, Tekening koninginnenpage (foto: Jeroen Helmer, ARK)en ook deze zijn tegenwoordig massaal aanwezig zonder weggemaaid te worden. Uitstekende natuur voor koninginnenpages!

Dit jaar werden de eerste koninginnenpages al gezien op 9 april en wie de komende tijd op een zonnige dag over de dijken in de Gelderse Poort fietst of door een van de vrij toegankelijk natuurgebieden wandelt, heeft tot in de herfst een hele goede kans om deze makkelijk herkenbare vlinder te zien fladderen.

Jaar Aantal exemplaren of waarnemingen
2004 14 exemplaren
2005 35 exemplaren
2006 75 exemplaren
2007 50 exemplaren
2008 35 waarnemingen van 1 of meer exemplaren
2009 59 waarnemingen van 1 of meer exemplaren
2010 115 waarnemingen van 1 of meer exemplaren
2011 166 waarnemingen van 1 of meer exemplaren; tot en met 24 augustus

Tabel: Overzicht waarnemingen koninginnenpage in de Gelderse Poort

Bekijk ook de actuele waarnemingen.

Tekst: Twan Teunissen, ARK
Tekening: Jeroen Helmer, ARK
Foto: Marjolein Sterk, ARK