Zuid-Italiaanse Ruïnehagedis duikt op in Halsteren

Stichting RAVON
27-JUL-2011 - Een bewoonster uit Halsteren in Noord-Brabant trof in haar tuin een prachtig gekleurde Ruïnehagedis aan. Deze uit Zuid-Italië afkomstige hagedis heeft voor de nodige opwinding gezorgd. Het vrouwtje liet zich goed fotograferen, waardoor deskundigen van RAVON de hagedis uiteindelijk op naam konden brengen. Niet duidelijk is of de hagedis is meegelift met vakantiegangers of dat ze ontsnapt is uit een terrarium.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

Een bewoonster uit Halsteren in Noord-Brabant trof in haar tuin een prachtig gekleurde Ruïnehagedis aan. Deze uit Zuid-Italië afkomstige hagedis heeft voor de nodige opwinding gezorgd. Het vrouwtje liet zich goed fotograferen, waardoor deskundigen van RAVON de hagedis uiteindelijk op naam konden brengen. Niet duidelijk is of de hagedis is meegelift met vakantiegangers of dat ze ontsnapt is uit een terrarium.

De Ruïnehagedis (Podarcis sticula) is een robuust gebouwde muurhagedis met een opvallende, grote, lange kop met spitse snuit. Het kleurpatroon van groene keel en groene rug, onderbroken door een bruinige band met zwarte vlekjes is zeer opvallend. Ook de tekening op de flanken, de lichtere band met daarnaast een reeks zwarte vlekjes, is duidelijk te onderscheiden. Het is een echte bodemjager, die minder vaak klimt dan de meeste muurhagedissensoorten. Hun gedrag kan vrij brutaal aandoen, doordat ze pas wegvluchten als je al zeer dichtbij bent. Daardoor was de bewoonster in staat om goede foto’s te maken.

Vrouwtje Ruïnehagedis duikt op in het Noordbrabantse Halsteren (foto: Linda de Keijzer)

De deskundigen binnen RAVON hebben aan de hand van het fotomateriaal bevestigd dat het om een vrouwtje Ruïnehagedis gaat en niet om een Taurische hagedis die er sterk op lijkt. Op de foto is het vrouwtje zich aan het opwarmen in de zon waarbij ze zich een beetje platdrukt. Aan de geregenereerde staart is te zien dat ze al eens heeft moeten rennen voor haar leven. Verder lijkt ze in goede gezondheid te verkeren.

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto: Linda de Keijzer