Muurhagedis

Liftende reptielen

Stichting RAVON
20-AUG-2015 - Elk jaar gaan er Nederlanders massaal met de auto op vakantie in binnen- en buitenland. Op de terugweg naar huis nemen zij soms ongemerkt verstekelingen mee. Onlangs dook er een muurhagedis op in een tuin in Zuid-Holland. Waarschijnlijk liftte het dier mee uit Maastricht.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Elk jaar gaan er Nederlanders massaal met de auto op vakantie in binnen- en buitenland. Op de terugweg naar huis nemen zij soms ongemerkt verstekelingen mee. Onlangs dook er een muurhagedis op in een tuin in Zuid-Holland. Waarschijnlijk liftte het dier mee uit Maastricht.

Muurhagedis (foto: Jelger Herder)

Elke zomer krijgt RAVON meldingen binnen van reptielen die op onverwachte plekken worden waargenomen. Soms gaat het om duidelijk uit terrarium ontsnapte of losgelaten reptielen, maar dat is niet altijd het geval. Soms worden er soorten op vreemde plekken waargenomen die alleen sporadisch in terraria worden gehouden. Kinderen vinden het leuk om de in het buitenland gevangen dieren mee naar huis te nemen: veel reptielendeskundigen zijn op deze manier voor het eerst met reptielen in aanraking gekomen. Eenmaal thuis laten ze de dieren uiteindelijk toch maar los.

Reptielen kunnen ook onbedoeld met de auto meeliften doordat ze tijdens het stilstaan bijvoorbeeld op de camping of parkeerplaats een beschut plekje in de auto vinden. Dat is waarschijnlijk ook gebeurd met een muurhagedis in een tuin in Zuid-Holland. Van nature komt de muurhagedis hier helemaal niet voor. De eigenaren van de tuin waren een weekend in Maastricht geweest en kort daarop zagen ze een muurhagedis in hun tuin. De enige natuurlijke populatie muurhagedissen van Nederland leeft in Maastricht dus vermoedelijk heeft het dier tijdens het stilstaan een plekje in de auto gevonden.

Meldingen
In de meeste gevallen gaat het om een enkel dier dat meelift. Zonder soortgenoten zal het dier zich niet kunnen voortplanten en vaak overleven zuidelijke soorten onze winters ook niet. Toch is het interessant om te weten hoe vaak dit nu plaatsvindt. Vindt u reptielen op vreemde plekken of heeft u een vermoeden dat er amfibieën of reptielen zijn meegereisd, geef u waarnemingen dan door aan RAVON.

Tekst: Rolf van Leeningen en Raymond Creemers, RAVON
Foto: Jelger Herder