Zwangere zandhagedis zonnend

Reptielenvrouwtjes geven zich bloot

Stichting RAVON
13-JUN-2012 - Om hun lichaam op temperatuur te brengen nemen reptielen graag een zonnebad. Daarbij stellen ze zich bloot en zijn ze makkelijker waar te nemen. In juni geldt dat nog eens extra voor de vrouwtjes omdat het nu voor hen tijd is hun jongen ter wereld te brengen.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Om hun lichaam op temperatuur te brengen nemen reptielen graag een zonnebad. Daarbij stellen ze zich bloot en zijn ze makkelijker waar te nemen. In juni geldt dat nog eens extra voor de vrouwtjes omdat het nu voor hen tijd is hun jongen ter wereld te brengen.

Zonnewarmte noodzakelijk voor ontwikkeling eitjes
In de zomer zijn reptielen vooral waar te nemen wanneer de temperatuur niet al te hoog is. Bij warm weer warmen de reptielen namelijk heel snel op, ook zonder direct zonlicht. Bovendien zijn ze dan al heel snel actief en dus minder makkelijk te zien. In tegenstelling tot het voorjaar is in de zomer de kans om vrouwtjes aan te treffen voor de meeste reptielsoorten groter. De meeste in Nederland voorkomende reptielsoorten zijn levendbarend. Dat wil zeggen dat ze geen eitjes leggen, maar hun jongen levend ter wereld brengen. De eitjes ontwikkelen zich in het moederlichaam. Omdat de eitjes warmte nodig hebben voor hun ontwikkeling zonnen de drachtige vrouwtjes nu zoveel als ze kunnen. Vooral na een aantal regenachtige dagen wordt ieder uurtje zon benut en is de kans om reptielen waar te nemen groot.

Zonnende zwangere hazelworm (foto: Annemarie van Diepenbeek)

Levendbarend of eileggend
Jonge zandhagedis kruipt uit het ei (foto: Annemarie van Diepenbeek)In Nederland zijn de adder, gladde slang, levendbarende hagedis en hazelworm levendbarend. De ringslang, zandhagedis en muurhagedis leggen wel eitjes. Deze eitjes worden ingegraven op een plaats die volop door de zon wordt beschenen. Het vrouwtje van de ringslang legt haar eitjes op plaatsen waar door rotting warmte ontstaat (zoals in mest of compost) of speciaal aangelegde broeihopen. Omdat de vrouwtjes actief op zoek gaan naar eiafzetplaatsen vallen ze in deze periode eerder op.

Gewoontedieren
Zwangere zandhagedis, zonnend (foto: Annemarie van Diepenbeek)Heeft u een reptiel zien wegschieten, dan is het goed om de plek te onthouden en nog eens terug te komen, want reptielen keren vaak terug naar geschikte plekken om te zonnen. Zo kunt u ook makkelijker foto’s maken van de soort. Zorg ervoor dat u zoveel mogelijk de zon in de rug hebt, want dit vergroot de trefkans.

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto’s: Annemarie van Diepenbeek, RAVON