Peizemade

Klimaatbuffers bewijzen maatschappelijk nut

ARK Rewilding Nederland
15-JAN-2012 - De polders van verschillende natuurorganisaties die afgelopen week zijn ingezet voor de waterberging lopen weer langzaam leeg. Voor vogelliefhebbers zijn de polders momenteel een eldorado. Ongeveer 10.000 eenden, zoals slobeenden, wintertalingen en pijlstaarten, maar ook de zeearend, bezoeken de polders.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

De polders van verschillende natuurorganisaties die afgelopen week zijn ingezet voor de waterberging lopen weer langzaam leeg. Voor vogelliefhebbers zijn de polders momenteel een eldorado. Ongeveer 10.000 eenden, zoals slobeenden, wintertalingen en pijlstaarten, maar ook de zeearend, bezoeken de polders.

Peizermade (foto: Dienst Landelijk Gebied)Na de eerdere omvangrijke wateroverlast in 1998 zijn verschillende natuurgebieden in Nederland ingericht als klimaatbuffer voor de opvang van water. Niet voor niets blijkt nu. Dankzij onder andere de klimaatbuffer Eelder- en Peizermaden in Groningen die als waterberging functioneert, konden de waterpeilen in vaarten en kanalen met enkele decimeters zakken. Mede hierdoor bleven het Groninger Museum en de polder Tolberterpetten, die vorige week beide ontruimd moesten worden, droog.

Naast de nodige sensatie voor mensen levert hoogwater vaak ook onverwachte waarnemingen in de natuur op. Sommige dieren zoals muizen en mollen worden uit hun schuilplaats gejaagd en andere, vooral watervogels, hebben opeens extra ruimte om hun buik vol te eten. 

Kijk voor actuele waarnemingen op de website van het Groninger Landschap.
Bekijk de foto's van het doorsteken van kades en het onder water lopen van de klimaatbuffer.
En Millingerwaard als waterberging in actie:

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Tekst: Marjolein Sterk, ARK
Film: Twan Teunissen, ARK
Foto: Dienst Landelijk Gebied