Splashteller logo vierkant

Jaarlijks 500 miljard slachtoffers in het verkeer

De Natuurkalender
23-MEI-2011 - De afgelopen weken waren zeer goede omstandigheden voor vliegende insecten: het was droog en warm. Ondanks dat veel insecten goed kunnen vliegen zijn ze natuurlijk niet in staat om auto’s te ontwijken. Naar schatting komen in Nederland jaarlijks 500 miljard insecten om in het verkeer. Ondanks dit trieste gegeven biedt het unieke en onverwachte mogelijkheden om met hulp van autobezitters de variatie in insectendichtheden tussen verschillende regio’s in Nederland in kaart te brengen. Wageningen University lanceert daarom vandaag in aanloop naar de INSECTENexperience de Splashteller. Op www.splashteller.nl kan elke autobezitter na elke autorit het aantal gesplashte insecten registreren.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

De afgelopen weken waren zeer goede omstandigheden voor vliegende insecten: het was droog en warm. Ondanks dat veel insecten goed kunnen vliegen zijn ze natuurlijk niet in staat om auto’s te ontwijken. Naar schatting komen in Nederland jaarlijks 500 miljard insecten om in het verkeer. Ondanks dit trieste gegeven biedt het unieke en onverwachte mogelijkheden om met hulp van autobezitters de variatie in insectendichtheden tussen verschillende regio’s in Nederland in kaart te brengen. Wageningen University lanceert daarom vandaag in aanloop naar de INSECTENexperience de Splashteller. Op www.splashteller.nl kan elke autobezitter na elke autorit het aantal gesplashte insecten registreren.

Iedereen kent het, insectenlijken op de autoruit. Tot schade aan de autoruit leidt het vrijwel nooit maar het zorgt wel voor overlast. Zeker grote insecten zoals hommels en bijen kunnen een flinke ravage veroorzaken. De uiteen gesplashte insecten zijn vaak moeilijk te verwijderen en het zicht wordt belemmerd. Naast de overlast voor de bestuurder betekent elke frontale botsing echter ook de dood van een insect. De meeste mensen zullen daar niet rouwig om zijn, maar alle botsingen bij elkaar zorgen wel voor een massaslachting onder onze gevleugelde ‘vrienden’.

Nummerplaat met gesplashte insecten (foto: Fedor Gassner)

Uit een Engelse studie in 2004 blijkt dat elke acht kilometer één insect wordt gesplasht op de nummerplaat. Als je bedenkt dat er in Nederland ruim 7 miljoen auto’s rondrijden die gezamenlijk jaarlijks ruim 200 miljard kilometer afleggen dan leert een eenvoudige rekensom dat er jaarlijks zo’n 25 miljard insecten worden aangereden. Door de nummerplaten alleen! Als je er van uit gaat dat er gedurende de wintermaanden nauwelijks insecten vliegen en dat het oppervlak van de voorkant van een auto veertig keer zo groot is als het oppervlak van een nummerplaat dan kom je uit op 500 miljard insectenslachtoffers per jaar.

Waardevolle ecologische informatie
De botsingen tussen auto’s en insecten kunnen voor biologen interessante informatie opleveren over de verschillen in insectendichtheid tussen gebieden en tussen verschillende periodes van het jaar. Er is namelijk op dit moment geen beeld van hoe het aantal insecten in Nederland zich ontwikkelt. Er zijn grote zorgen dat het aantal insecten sterk afneemt en dat dit gevolgen heeft voor vogels maar ook voor de economie (minder plaagbestrijding en bestuiving van voedselgewassen). Door het aantal insectenlijken op nummerplaten volgens een bepaalde systematiek te tellen kunnen de volgende vragen beantwoord worden:

  • Hoe varieert de dichtheid aan insecten in verschillende delen van Nederland?
  • Hoe varieert de dichtheid door het jaar en door de jaren heen?
  • Hoe wordt de variatie in dichtheid bepaald door weersomstandigheden of omgevingsfactoren?
  • Wat zijn de meest insectonvriendelijke dagen en tijden om met je auto te gaan rijden?

Splashteller.nl
Wageningen University heeft al diverse succesvolle zogenaamde Citizen Science programma’s opgezet waarbij er in samenwerking met het publiek wetenschappelijke informatie verzameld wordt. De Natuurkalender en Allergieradar.nl zijn hiervan goede voorbeelden. De Splashteller is de volgende in de reeks. We vragen autobezitters om per autorit het aantal gesplashte insecten door te geven. Hiervoor moeten ze voor vertrek de kentekenplaat schoonmaken, de kilometerstand noteren en na de autorit het aantal insectenlijkjes op de kentekenplaat tellen. Op Splashteller.nl vult men vervolgens de volgende informatie in: plaats van vertrek en aankomst, aantal gereden kilometers, aantal gesplashte insecten, dagde(e)l(en) waarop de reis heeft plaatsgevonden (ochtend, middag, avond, nacht), type auto en optioneel het kenteken.

Het idee voor de Splashteller is ontstaan in aanloop naar de INSECTENexperience die van 25 tot en met 28 mei op Wageningen Campus en in CineMec Ede gehouden wordt. Iedereen die insecten leuk of lastig vindt is welkom op het grote publieksfestival op zaterdag 28 mei op de Campus van Wageningen University. Maak wel je kentekenplaat schoon voordat je komt….

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Fedor Gassner