Wilde runderen in Rhodopen VOOR EENMALIG GEBRUIK

Koniks vertrekken op missie naar Bulgarije

ARK Rewilding Nederland
2-SEP-2011 - Op vrijdag 2 september vertrekt een kudde van 12 wilde paarden naar Bulgarije. Deze koniks komen uit het natuurgebied de Gelderse Poort tussen Arnhem en Nijmegen en verhuizen naar de ruige wildernis van de Oostelijke Rhodopen in Bulgarije om hier de natuurlijke rol als grote grazers te gaan vervullen.

Bericht uitgegeven door ARK op [publicatiedatum]

Op vrijdag 2 september vertrekt een kudde van 12 wilde paarden naar Bulgarije. Deze koniks komen uit het natuurgebied de Gelderse Poort tussen Arnhem en Nijmegen en verhuizen naar de ruige wildernis van de Oostelijke Rhodopen in Bulgarije. Alwaar ze als grote grazers helpen de diversiteit aan natuur te herstellen.

Violette vuurvlinder (foto: Leo Linnartz, ARK)De Oostelijke Rhodopen behoren op het gebied van biodiversiteit tot een van de rijkste gebieden van Europa. De hoeveelheid broedende vogels, reptielen en vlinders is ongekend. Denk daarbij aan de vale gier, smaragd hagedis, reuzenhazelworm en violette vuurvlinder. Ook komen er nog beren en wolven voor. Maar grote herbivoren zoals paarden, runderen en herten zijn veelal verdwenen. Veel boeren die voorheen met hun vee het bos open hielden, trekken weg uit het gebied, zoals dat momenteel in heel Europa gebeurt.

Smaragdhagedis (foto: Leo Linnartz)ARK en Avalon zijn het New Thracian Gold project gestart. Met gebruik van lokale runderrassen in het wild en de herintroductie van edelherten en wisenten worden de open bosstructuur en natuurlijke overgangen behouden. Ook het transport van de koniks past in deze strategie. De koniks, die in Bulgarije tarpans genoemd worden, vervullen zometeen ook de rol van natuurlijke grazers en trekken te zijner tijd weer in grote kuddes door het gebied. Zoals we dat op kleinere schaal kennen van een aantal plekken in Nederland.

Koniks in de Millingerwaard (foto: Twan Teunissen)De koniks vertrekken uit de Gelderse Poort in het bijzijn van mevrouw Mariana Chavrakova vertegenwoordiger van de Bulgaarse Ambassade en Femke Rotteveel van de Nationale Postcode Loterij. Voor meer informatie over het programma, of om u aan te melden kunt u hier de uitnodiging bekijken.

Tekst: Frank Zanderink en Marjolein Sterk, ARK
Foto's: Twan Teunissen en Leo Linnartz, ARK