TaurOs taurossen oerrund

TaurOssen emigreren naar warm Spanje

ARK Rewilding Nederland
24-FEB-2013 - Eind februari verhuizen drie TaurOs stieren uit het Kempen~Broek naar Spanje. Daar gaan de runderen samen met konikpaarden en wisenten een berggebied in de Noord-Spaanse provincie Asturië begrazen. Hun plek in het Kempen~Broek wordt ingenomen door drie TaurOs stieren die nodig zijn in het fokprogramma.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Eind februari verhuizen drie TaurOs stieren uit het Kempen~Broek naar Spanje. Daar gaan de runderen samen met konikpaarden en wisenten een berggebied in de Noord-Spaanse provincie Asturië op natuurlijke wijze begrazen. Hun plek in het Kempen~Broek wordt ingenomen door drie TaurOs stieren die nodig zijn in het fokprogramma vanwege hun uiterlijke eigenschappen.

Taurossen in het Wijffelterbroek (Foto: ARK)Het Kempen~Broek is al twee jaar de bakermat voor een bijzonder project: de terugkeer van het oerrund in Europa. Dit in 1826 uitgestorven oerrund is de stamvader van alle runderrassen van Europa. ARK Natuurontwikkeling en Stichting Taurus zetten zich in om het oerrund weer terug te fokken, nu onder de naam TaurOs.

Slechts een aantal Europese runderrassen, die niet of minder zijn doorgefokt op vlees- of melkproductie, bezitten nog ‘zelfredzame’ eigenschappen. In de TaurOs komt het beste uit deze rassen samen, zodat een rund ontstaat dat zich als wild dier in allerlei landschapstypes, van rivierdalen tot bergen en van veengebieden tot bossen, zelfstandig kan redden. In de zomer bouwen de dieren vetreserves op die ze in de winter opgebruiken met een behoorlijk gewichtsverlies. Dit is een natuurlijk jojo-effect. Bovendien kunnen ze zich ook nog eens goed verdedigen tegen roofdieren als beer en wolf, een eigenschap die veel gedomesticeerde runderen kwijt zijn.

Tekst: Marieke Reisinger en Marjolein Sterk, ARK
Foto's: ARK