Pas geboren gladde slang

Eerste slangen op Wildwissel Terlet

Stichting RAVON
7-SEP-2011 - Half augustus werden de eerste gladde slangen gezien op wildwissel Terlet. Hiermee is de gladde slang de eerste slangensoort die op de wildwissel is aangetoond. Daarnaast is het ook de eerste keer dat er een gladde slang op een Nederlands ecoduct opdook. Deze zomer werden ook de eerste waarnemingen van hazelwormen op wildwissel Terlet gemeld (zie Natuurbericht 22 juni). Dit was de derde reptielsoort die op het ecoduct werd waargenomen. Alleen waarnemingen van de drie in de omgeving voorkomende soorten slangen ontbraken nog. De gladde slangen brachten daar dus verandering in.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

Half augustus werden de eerste gladde slangen gezien op wildwissel Terlet. Hiermee is de gladde slang de eerste slangensoort die op de wildwissel is aangetoond. Daarnaast is het ook de eerste keer dat er een gladde slang op een Nederlands ecoduct opdook. Deze zomer werden ook de eerste waarnemingen van hazelwormen op wildwissel Terlet gemeld (zie Natuurbericht 22 juni). Dit was de derde reptielsoort die op het ecoduct werd waargenomen. Alleen waarnemingen van de drie in de omgeving voorkomende soorten slangen ontbraken nog. De gladde slangen brachten daar dus verandering in.

Vervellingshuid van een gladde slang (foto: Ronald de Boer)Onder een uitgelegd schuilplaatje aan de oostelijke toeloop van de wildwissel werden de restanten van een afgestroopte huid van een volwassen gladde slang gevonden. Het werd nog leuker toen onder één van de plaatjes midden op de wildwissel een juveniele gladde slang werd gezien. Vermoedelijk is de vervellingshuid afkomstig van moeder slang. Vlak voor het afzetten van de jongen vervellen de vrouwtjes namelijk. In de ruimere omgeving van het ecoduct waren enkele dagen ervoor al diverse drachtige gladde slang vrouwtjes gezien die moesten vervellen. Hoewel pas geboren gladde slangen zich vaak nog enige tijd geclusterd ophouden, konden geen andere jonge slangetjes worden gevonden. Wel werd onder een van de plaatjes opnieuw een drachtig hazelworm vrouwtje gezien. Wie weet duiken de komende weken dus ook juveniele hazelwormen op het ecoduct op.

Pas geboren gladde slang (foto: Ronald de Boer)

De waarneming van een gladde slang op een ecoduct is uniek: het is de eerste waarneming van deze soort op een ecoduct in Nederland. De recent aangelegde houtstobbenwal lijkt zeer positief bij te dragen aan het gebruik van het ecoduct door reptielen. RAVON en Natuurmonumenten (beheerder van het ecoduct) kijken uit naar de eerste waarnemingen van de ringslang en adder, de enige twee aanwezige soorten waarvan het gebruik op het ecoduct nog niet is vastgesteld.

Tekst: Richard Struijk, RAVON en Ronald de Boer, RAVON Gelderland
Foto’s: Ronald de Boer, RAVON Gelderland