kolibrievlinder klein

Highspeed film kolibrievlinder

De Vlinderstichting
11-AUG-2011 - De kolibrievlinder is een trekvlinder uit Zuid Europa. Je komt hen tegen in tuinen en op andere plekken met veel nectarplanten. De vlinder zweeft voor de bloem, waarbij de vleugels hem op zijn plaats houden. Een highspeed filmpje laat dit prachtig zien.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

De kolibrievlinder is een trekvlinder uit Zuid Europa. Je komt hen tegen in tuinen en op andere plekken met veel nectarplanten. De vlinder zweeft voor de bloem, waarbij de vleugels hem op zijn plaats houden. Een highspeed filmpje laat dit prachtig zien.

Kolibrievlinder drinkend uit distel (foto: Kars Veling)De kolibrievlinder is een opvallende en bijzondere nachtvlinder, die inderdaad op een kolibrie lijkt: zowel wat betreft grootte als gedrag. Tijdens de tuinvlindertelling van het afgelopen weekend zijn er 24 gezien. De top van de vliegtijd komt nog: die valt in de tweede helft van augustus en september, en hij vliegt door tot de eerste zware nachtvorst. De vlinders vliegen overdag, vooral bij zonnig weer maar soms ook bij bewolking of zelfs in lichte regen. Ze bezoeken allerlei soorten planten met buisvormige bloemen en worden ook af en toe in de schemering of in het donker waargenomen. Overal in Nederland kun je kolibrievlinders tegenkomen, want het is een mobiele soort die met gemak tientallen kilometers aflegt.

Kolibrievlinder vliegt ook in schemering (foto: Kars Veling)In het onderstaande filmpje zien we een kolibrievlinder opgenomen met een highspeed camera, zodat hij twaalf maal vertraagd wordt getoond. Dan zie je mooi dat de vlinder zeer druk met zijn roltong aan het zoeken is om de 'ingang' naar de nectar te vinden. Heeft hij de nectarbron door dan versnelt de vleugelslag om dieper in de kroonbuis te kunnen komen. Als hij in zijn achteruit moet, zien we de vleugels een kleine draai maken en verlaat hij de kroonbuis. De beelden laten zien dat de vlinder best lang nodig heeft om bij de nectar te komen en dat hij daar veel energie in moet steken. Blijkbaar loont het, want anders zou hij wel op zoek gaan naar planten met makkelijker bereikbare nectar. Het filmpje is gemaakt met een casio exilim F1 met een snelheid van 600 beeldjes per seconde, in het kader van het project Vliegkunstenaars van de Wageningen Universiteit.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Tekst, foto’s en film: Kars Veling, De Vlinderstichting