Wesp koningin. Foto: Soebe, GNU-licentie

Eerste limonadewespen verwacht

De Natuurkalender
4-JUL-2009 - De laatste dagen is het volop zomer in Nederland. De terrassen worden bevolkt en mensen genieten van frisdrank, ijs en alcoholische dranken op terrassen en in tuinen. In 2007 en 2008 werden we rond deze tijd daarbij vergezeld door wespen die op zoek waren naar zoetigheid. Tot nu toe lijkt dit nog niet te gebeuren maar we verwachten dat deze ‘limonadewespen’ zich door de voorgaande warme tot zeer warme maanden de komende twee weken zullen melden.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zaterdag 4 juli 2009

De laatste dagen is het volop zomer in Nederland. De terrassen worden bevolkt en mensen genieten van frisdrank, ijs en alcoholische dranken op terrassen en in tuinen. In 2007 en 2008 werden we rond deze tijd daarbij vergezeld door wespen die op zoek waren naar zoetigheid. Tot nu toe lijkt dit nog niet te gebeuren maar we verwachten dat deze ‘limonadewespen’ zich door de voorgaande warme tot zeer warme maanden de komende twee weken zullen melden.

Het moment waarop wespen op zoek gaan naar zoetigheid is een aanwijzing dat de wespennesten volgroeid zijn en de koninginnen en mannetjes op het punt staan om uit te vliegen. De taak voor de nog levende werksters zit er dan op. Ze hoeven de larven in het nest niet meer te voeren met allerlei insecten. Probleem voor de werksters is dat ze dan ook geen beloning meer krijgen van de larven in de vorm van zoetigheid. De makkelijkste weg om toch zoetigheid te bemachtigen is het bezoeken van de terrasjes. Op dit moment worden het de beruchte ‘limonadewespen’ die in staat zijn om bij veel mensen het genieten van een ijsje of een drankje te verpesten.

Vroeger lag het moment waarop wespen op zoek gingen naar zoetigheid vanaf eind juli of begin augustus. De laatste jaren is dit enkele weken eerder door het uitzonderlijke warme weer in de winter en het voorjaar. Na de warmste winter en het warmste voorjaar ooit werden in 2007 al vanaf 20 juni wespen op zoetigheid gemeld op www.natuurkalender.nl. In 2008 lag dat moment in de eerste week van juli. Dit jaar zijn er tot nu toe nog geen meldingen van eerste wespen op zoetigheid doorgegeven. De koude winter heeft er voor gezorgd dat de eerste koninginnen niet al in januari of februari uit hun winterslaap kwamen zoals in de twee jaren ervoor. Door de relatief hoge temperaturen in maart, mei en juni en de uitzonderlijk zachte april dit jaar verwachten we toch dat de wespen ruim voor het einde van juli op zoek zullen gaan naar zoetigheid. Dit betekent dat we ze de komende twee weken kunnen verwachten.

Meld uw eerste wesp op zoetigheid
Om onze kennis over de wespenontwikkeling te verbeteren willen we iedereen vragen om op www.natuurkalender.nl te melden wanneer en waar u uw eerste wesp op zoetigheid heeft gezien.

Tekst: Arnold van Vliet
Foto: Soebe, GNU-licentie